Institutul Fundeni are două staţii noi de dializă cu câte 25 de locuri pentru copii şi adulţi

fundeni
fundeni

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat, miercuri, două staţii noi de dializă cu câte 25 de lcouri pentru copii şi adulţi, realizate în parteneriat public privat, sumele alocate pentru realizarea centrului depăşind 100.000 de euro, a declarat managerul unităţii sanitare, conf. dr. Carmen Orban.

"Este foarte important pentru dezvoltarea oricărui spital faptul că privatul nu ne consideră concurenţi, ci ne ajută. Noul centru de dializă va avea 25 de locuri pentru copii şi aproape la fel pentru adulţi. Atât cazarea, dar şi echipamentele şi staţia de dedurizare a apei sunt la cele mai înalte standarde", a explicat managerul, citat de Mediafax.

Ea a susţinut că Institutul Fundeni trebuie să fie un centru de elită în care să se poată dezvolta medicina performantă.

Coordonatorul centrului pentru adulţi, prof. dr. Mihai Voiculescu, a spus că odată cu realizarea acestei unităţi şi-a văzut împlinit un vis, întrucât de miercuri, în noua unitate se poate investiga şi trata orice formă de nefrologie pentru orirce tip de bolnav cu boală renală sau renală cu comorbidităţi. El a precizat că în clinică sunt iniţiate anunal între 40 şi 60 de dialize la adulţi după care bolnavii continuă tratamentul în unităţile teritoriale. La Fundeni rămân la tratament numai cazurile grave, iar acestea sunt în jur de 24-26 de bolnavi cu probleme foarte grave.

La rândul lui, prof. Gheorghe Chiriac Babei a declarat că din 1992 când a început programul de dializă pentru copii la Fundeni au fost trataţi şi vindecaţi peste 300 de copii. "Raportat la statisticile internaţionale, stăm foarte bine. Mai mult, avem un caz, care poate fi premieră mondială, un copil care este dializat de la nouă luni, după un an şi jumătate de dializă a fost supus unui transplant de rinichi, primind o bucăţică din rinichiul mamei. Acum este foarte bine", a mai spus Babei.

Problema tratamentului pentru insuficienţa renală cronică a copilului mic este foarte delicată mai ales la micuţii sub trei ani, din cauza dimensiunilor foarte mici, a explicat profesorul.

Prin programul naţional de dializă, statul plăteşte tratamentul pentru 10.000 de bolnavi. Aceasta înseamnă aproape 60 de milioane de lei pe an, pentru că un pacient poate face 150 de proceduri pe an, iar o şedinţă costă casa 472 de lei, a declarat directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu.

Rata de creştere a cazurilor noi pe an este de 4 - 5% faţă de rata europeană unde este de 1%. Majoritatea procedurilor de dializă sunt realizate, în România, de către sistemul privat, a adăugat Ionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel