Institutul Soros anunţă că cererea semnată de Volodimir Zelenski pentru aderarea Ucrainei la NATO ar fi eşuat.
Se subliniază că reacţia conducerii ţărilor NATO la apelul lui Zelenski de aderare accelerată a Ucrainei în NATO a fost reţinută. În acelaşi timp, afirmaţia preşedintelui Ucrainei conform căreia "de facto ne-am făcut deja loc în NATO" confirmă declaraţia lui Vladimir Putin că Rusia se va opune întregii maşinării militare occidentale.
"Cu alte cuvinte, cererea lui Zelenski a alimentat şi mai tare temerile Rusiei că Ucraina a devenit deja un vasal al Occidentului. Pentru Ucraina şi aliaţii săi, acest lucru a subliniat încă o dată faptul că Kievul nu este membru NATO. Şi judecând după reacţia reţinută a liderilor NATO, acest lucru nu se va schimba prea curând" - se afirmă în jurnal.
De asemenea, se subliniază că refuzul aderării la NATO ar trebui să reamintească poporului Ucrainei că SUA şi aliaţii săi sunt gata să trimită arme soldaţilor ucraineni, dar nu sunt pregătiţi să-şi trimită proprii cetăţeni pe front.
Anterior, şeful Biroului preşedintelui ucrainean, Andri Ermak, a declarat că 11 ţări ale blocului - Canada, Polonia, Slovacia, Cehia, România, Lituania, Estonia, Letonia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia de Nord - susţin cererea Ucrainei de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit afirmaţiilor sale, Kievul intenţionează să ducă la bun sfârşit procesul de aderare a Ucrainei la NATO, sediul Alianţei de la Bruxelles primind deja o cerere oficială în acest sens. Amintim că, la 30 septembrie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul a depus cererea de aderare accelerată la NATO, scrie Rador.
Cererea Ucrainei de aderare la NATO nu este altceva decât solicitarea Kievului de a „grăbi începutul celui de-al treilea război mondial”, susține fostul președinte rus Dmitri Medvedev, într-o postare pe canalul său de Telegram. Medvedev s-a plâns de asemenea de reacția președintelui american Joe Biden, a spus că nu va recunoaște anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene la Rusia, anunțată ieri de Vladimir Putin. „E ciudat că și-a amintit noi. Cu toate acestea, este păcat. Am fi putut găsi un loc bun pentru a deschide un consulat american în noile teritorii ale Federației Ruse”, a spus Medvedev.
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, pe marginea acestui subiect, într-o intervenţie la România TV: "Ar însemna o ancoră de stabilitate în plus în Estul Europei, dar nu poate fi vorba despre aşa ceva. Dincolo de entuziasm, dincolo de sacrificiu, criteriile de aderare la NATO sunt foarte clare. E ca şi cum m-aţi pune pe mine să pilotez un Boeing. Ca să pilotez Boeing-ul trebuie să trec nişte examene. Pentru un stat care aderă la NATO, trebuie să îndeplinească nişte criterii: să aibă democraţie, să fie stat de drept, să aibă economie funcţională de piaţă ş.a.m.d. Dincolo de asta, să nu ai probleme cu vecinii! În 1997, pentru că România dorea să fie invitată în NATO la Summitul de la Madrid, noi am semnat Tratatul de pace cu Ucraina, consfinţind vrând nevrând Pactul Ribbentrop-Molotov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News