Mai multe țări din Uniunea Europeană propun un nou instrument de sancționare a Rusiei.
Opt țări din UE fac presiuni asupra brațului diplomatic al UE pentru a veni cu un nou instrument de sancțiuni vizând Rusia după moartea activistului Alexei Navalny, într-o scrisoare consultată de POLITICO.
”Credem că există argumente solide pentru un regim de sancțiuni separat, specific Rusiei, conceput pentru a aborda situația din această țară, în conformitate cu alte regimuri de sancțiuni specifice fiecărei țări”, se arată în scrisoare.
Miniștrii de Externe ai Cehiei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României și Suediei au semnat cu toții scrisoarea, datată 28 februarie și adresată înaltului diplomat al UE, Josep Borrell.
Se pare că cel puțin alte patru țări susțin această idee, dar nu au semnat scrisoarea.
În prezent, sancțiunile împotriva entităților rusești se încadrează în două arhitecturi juridice. Ambele au fost adoptate în 2014 și sunt legate de războiul purtat de Kremlin împotriva Ucrainei. Coaliția celor opt speră să stabilească un mecanism care să îi vizeze în mod specific pe cei implicați în represiunea internă din Rusia, în care Navalny a devenit cea mai recentă victimă de profil înalt după ce a murit într-o închisoare.
”Moartea domnului Navalny este încă un semn al represiunii accelerate și sistematice din Rusia”, se arată în scrisoare, în acord cu reacția lui Borrell la decesul figurii de referință a opoziției.
Un astfel de regim ar ”oferi o bază legală solidă pentru a lista persoanele din aparatul de stat represiv al Rusiei, inclusiv pe cele implicate în decizii motivate politic împotriva membrilor societății civile și a opoziției democratice și în detenția lor ulterioară, cum ar fi cei responsabili din cadrul lanțului judiciar”, susțin semnatarii.
O a doua idee avansată de cei opt miniștri este: ”noi liste de persoane și entități” implicate în represiunea rusă în cadrul regimului relativ nou al UE de sancțiuni globale privind drepturile omului. Aceasta ar funcționa, probabil, mult mai rapid decât orice ”lege Navalny”, deoarece aceasta din urmă ar necesita o propunere în toată regula și o procedură cu un Parlament European care urmează să intre în campanie electorală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu