Un consum moderat de ciocolată ajută la reducerea riscului de insuficientă cardiacă. Vestea bună vine din partea unuia dintre cele mai înalte foruri medicale: Societatea Europeană de Cardiologie.
Ciocolata, consumată în cantități rezonabile, reprezintă unul dintre cele mai bune alimente pentru inimă. Reprezentanții Societății Europene de Cardiologie susțin chiar că este utilă în prevenirea riscului de insuficiență cardiacă.
Porția recomandată este de aproximativ 12 pătrățele, echivalentul a 3 tablete, pe lună. Cei care consumă această cantitate de ciocolată își pot reduce cu 23% riscul de insuficiență cardiacă, în raport cu cei care nu mănâncă deloc.
Această concluzie a reieșit în urma unui studiu la care au participat 575.852 de persoane și care a fost prezentat la Congresul european de cardiologie de la Munchen, 25-29 august.
Cardiologii recomandă să nu se depășească această doză de ciocolată, altfel riscul de insuficiență cardiacă se mărește cu 17%.
Insuficiența cardiacă: definiție
Insuficiența cardiacă reprezintă un sindrom complex care rezultă din afectarea structurii și funcției inimii, ducând la incapacitatea cordului de a pompa suficient sânge pentru a acoperi necesitățile metabolice ale organismului. Boala afectează 1-2% din populația țărilor dezvoltate. Prevalența sa crește proporțional cu vârsta, atingând un vârf în jurul vârstei de 75 de ani.
Cel mai frecvent, pacienții cu insuficiență cardiacă acuză dispnee (respirație grea) la efort sau în repaus. Alte simptome sunt: oboseala, durerea în piept (mai ales la cei cu cardiopatie ischemică), palpitațiile (perceperea bătăilor inimii), tusea (în special noaptea sau la efort), iar în formele grave și prelungite de insuficiență cardiacă apar scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, senzație de greață (sunt cauzate de acumularea de lichide în intestine și ficat).
Flavonoidele din ciocolată protejează inima
Ciocolata este un aliat natural al inimii datorită conținutului bogat în flavonoide, polifenoli cu proprietăți antioxidante, explică dr. Chayakrit Krittanawong, de la Facultatea de Medicină Mont Sinai din New York.
„Ciocolata este o sursă alimentară de flavonoide importantă, care se asociază cu reducerea inflamației și cu creșterea colesterolului bun”, a declarat cercetătorul pentru The Telegraph. Flavonoidele cresc nivelul oxidului nitric în organism, compus care fluidizează sângele și îmbunătățește circulația.
Alt studiu american recent dezvăluie un alt efect benefic al ciocolatei: ajută la combaterea stresului și îmbunătățește memoria și starea psihică.
Atenție!
Medicii recomandă totuși prudență, marii iubitori de ciocolată trebuie să-și stăvilească pofta. Consumată în exces, ciocolata devine dăunătoare. Și încă o regulă esențială: alegeți ciocolată neagră cu peste 70% cacao, nu bomboane sau alte dulciuri cu ciocolată bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu