Insuficienţa cardiacă poate duce la demenţă, potrivit unui nou studiu.
Un nou studiu realizat de cercetători americani de la Universitatea Columbia și publicat în Nature Neuroscience arată că insuficiența cardiacă poate conduce la declin cognitiv prin generarea unei mici scurgeri de calciu în interiorul neuronilor din creier, scrie Ziarul de Iași.
"Timp de mulţi ani, am ştiut că pacienţii cu insuficienţă cardiacă au tendinţa de a avea deficienţe cognitive, dar acest lucru a fost privit ca o coincidenţă. Abia recent, studiile au sugerat că insuficienţa cardiacă provoacă problemele cognitive", spune dr. Andrew R. Marks, preşedinte al departamentului de fiziologie şi biofizică celulară de la Colegiul medical şi chirurgical Vagelos de la Columbia, care a condus cercetarea.
Această descoperire ar putea deschide calea către noi tratamente pentru o afecțiune numită demență cardiogenă. Echipa condusă de dr. Marks a formulat ipoteza că o scurgere de calciu la nivel celular, care contribuie la insuficiența cardiacă, ar putea, de asemenea, să joace un rol în declinul cognitiv observat la pacienții cu insuficiență cardiacă.
În celulele cardiace, calciul circulă printr-un canal specializat, dar în primele etape ale insuficienței cardiace, acest canal nu se închide adecvat, fiind suprastimulat. Drept urmare, calciul scapă prin acest canal, ceea ce privează celulele cardiace de calciul necesar pentru contracție, deteriorând și mai mult funcționarea inimii.
Deoarece același tip de canal de calciu se găsește și în creier, cercetătorii au decis să investigheze dacă scurgerile de calciu din celulele creierului ar putea fi responsabile de tulburările cognitive. Astfel, ei au observat că, la șoarecii cu insuficiență cardiacă, scurgerile de calciu în neuronii din creier au dus la afectarea cognitivă. Aceasta deschide noi perspective asupra înțelegerii legăturii dintre insuficiența cardiacă și declinul cognitiv și poate reprezenta un punct de plecare pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare în viitor.
Există o veste încurajatoare, deoarece s-ar putea să existe posibilitatea de protejare a cogniției prin obstrucționarea scurgerii de calciu cu ajutorul unui medicament experimental.
De asemenea, s-a observat că creierele pacienților decedați cu insuficiență cardiacă conțineau, de asemenea, canale de calciu cu scurgeri, sugerând că aceste scurgeri ar putea cauza tulburări cognitive la oameni. Cercetătorii au formulat două ipoteze cu privire la modul în care aceste scurgeri pot cauza probleme cognitive.
Prima ipoteză speculează că atunci când calciul iese din canalul său, provocând scurgeri, acesta activează anumite enzime care declanșează o reacție observată la pacienții cu boala Alzheimer. A doua posibilitate este că scurgerile cauzează anomalii în părțile neuronilor care sunt necesare pentru transmiterea semnalelor în creier.
În orice caz, medicamentul experimental dezvoltat de laboratorul dr. Marks pentru a opri scurgerile și a încetini progresia insuficienței cardiace ar putea avea beneficii și pentru creier. Acest medicament, denumit Rycals (Ryanodine receptor calcium release channel stabilizer - un stabilizator al canalului de calciu), se află în prezent în teste clinice pentru pacienții cu afecțiuni cardiace și alte tulburări musculare cauzate de scurgeri ale canalelor de calciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News