Insula Evia este afectată de furtuni violente, după incendiile de vara trecută

Pexels
Pexels

După incendiile devastatoare de pe insula Evia, regiunea se confruntă în prezent cu furtuni violente. 

O furtună a lovit duminică insula Evia din Grecia unde a provocat inundaţii şi a întrerupt circulaţia pe mai multe căi rutiere, la câteva săptămâni după incendiile care au făcut ravagii în nordul insulei, informează AFP, citat ed Agerpres. 

Furtuna, numită Atena de serviciile elene de meteorologie, a provocat "daune foarte importante" reţelei rutiere din apropierea localităţilor costiere Agia Anna şi Psaropouli, a declarat un reprezentant al autorităţilor locale, citat de televiziunea de stat ERT.

"Zeci de case au fost inundate (...), torenţii au ieşit din matcă, cu toate că precipitaţiile au durat doar câteva ore. Este un semn că ne aşteaptă o iarnă foarte grea", a spus George Kelaiditis.

Incendiile au devastat insula

Incendiile forestiere au devastat insulele Evia şi Rodos în iulie şi august, precum şi regiunile Atena şi Peloponez.

În total, în perioada 29 iulie - 12 august, 100.874 de hectare de păduri de pini şi plantaţii de măslini au fost mistuite de flăcări în Grecia, conform calculelor efectuate de AFP cu ajutorul datelor de la Sistemul european privind incendiile forestiere (EFFIS). Trei persoane şi-au pierdut viaţa în aceste incendii.

Grecia, obişnuită cu lunile fierbinţi de vară, a fost afectată în acest an de cel mai grav episod de caniculă din ultimele trei decenii, notează AFP. 

Pompierii români au fost admirați în Grecia

Redactorii publicației online fimes.gr subliniază că ceea ce-au făcut pompierii români, imediat după ce au ajuns la locul intervenției din insula Evia, i-a făcut pe localnici să-i privească ca pe niște extratereștri.

'Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Insula Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd', se arată în articolul de pe site-ul fimes.gr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel