Analistul politic a vorbit despre situația în care Rusia ar putea lovi Insula Șerpilor, care se află la 45 de kilomtri de granița României, cu o bombă nucleară tactică.
Publicitate
Întrebat, la Antena 3, dacă suntem în faţa unei ameninţări iminente, aşa cum spune purtătorul de cuvânt al comandamentului strategic american, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:
"Da, şi eu cred acelaşi lucru şi mai cred că autorităţile din România ar trebui să analizeze şi să comunice cât mai rapid cu putinţă care ar fi consecinţele detonării unei bombe nucleare tactice în Insula Şerpilor - pământ românesc atribuit Ucrainei fără acte, după Al Doilea Război Mondial - care, în acest moment, este pustie? Au fost bazele militarilor ucrainenilor acolo. Care ar fi consecinţele detonării unei bobe nucleare?
De ce m-ar interesa lucrul ăsta... Probabil că Insula Şerpilor ar dispărea, ar fi invadată de mare - că are câteva hectare şi o bombă nucleară este suficientă pentru a şterge diferenţa de câțiva metri între nivelul stâncii Insulei Șerpilor şi suprafaţa mării - dar cred că esenţială este poluarea radioactivă. Până unde s-ar întinde norul nuclear al unei bombe nucleare tactice?
Americanii spun că lovitura demonstrativă ar putea să fie în Marea Neagră. Se pretează foarte bine Insula Şerpilor pentru nebunia lui Putin fiindcă este pustie. Nu ar ucide din prima ucraineni, ci ar fi doar un semnal pentru comunitatea internaţională vizavi de sprijinul pe care îl oferim cu toţii Ucrainei.
În ce măsură poluarea radioactivă ar afecta, pe de-o parte zona asta ucraineană a Bugeacului, pe de altă parte, zona asta extrem de apropiată care ţine de litoralul românesc al Mării Negre. Aici mi se pare esenţial.
În ce măsură, depinde și de direcţia vântului, dar și de cât material radioactiv se eliberează în aer. Situaţia mi se pare foarte complicată şi cred că autorităţile din România ar trebui să expună şi către NATO situaţia - deşi NATO văd că ne informează pe noi -, să ne spună ce trebuie făcut. Este un pericol real".
Citește și:
Nori de gaz metan deasupra Europei de la scurgerile din conducta Nord Stream
Într-o scrisoare comună adresată Consiliului de Securitate al ONU care se va reuni în această seară, Danemarca și Suedia scriu că scurgerile din conductele Nord Stream se datorează exploziei a câteva sute de kilograme de explozibili.
Cercetătorii scandinavi și-au actualizat estimările cu privire la cantitatea de metan scursă din conducte în urma exploziilor Nord Stream din Marea Baltică. Cu ajutorul ICOS, climatologul senior de la Institutul Norvegian de Cercetare a Aerului, Stephen Matthew Platt, a concluzionat că scurgerile din Nord Stream au dus la eliberarea a aproximativ 80.000 de tone de metan, de peste patru ori mai mult decât emisiile anuale de metan naționale norvegiene din petrol și industria gazelor, potrivit ICOS.
Emisiile corespund unei creșteri a concentrației de metan în atmosferă cu aproximativ 20%. Totuși, potrivit cercetătorului concentrația mare de metan nu prezintă un pericol grav pentru oameni, deoarece nu este un gaz inflamabil în aceste cantități.
Dar ceea ce este îngrijorător este efectul climatic: ca gaz cu efect de seră, metanul este de aproximativ 32 de ori mai puternic decât CO₂ și s-a calculat că emisiile din Nord Stream sunt puțin sub 10% din ceea ce emite lumea în fiecare zi.
Într-o scrisoare comună adresată Consiliului de Securitate al ONU care se va reuni în această seară, Danemarca și Suedia scriu că scurgerile din conductele Nord Stream se datorează exploziei a câteva sute de kilograme de explozibili. Mai mulți experți spun că este foarte probabil ca Rusia să fie în spatele atacurilor asupra conductei Nord Stream din Marea Baltică, dar va fi greu de demonstrat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu