Insula Șerpilor, atacată cu raiduri aeriene. Generalul Bălăceanu, întrebat dacă România este în pericol: Rușii vor să disloce sisteme de apărare anti-aeriană

Insula Șerpilor, atacată cu raiduri aeriene. Generalul Bălăceanu, întrebat dacă România este în pericol: Rușii vor să disloce sisteme de apărare anti-aeriană / Foto: Captură Google Maps
Insula Șerpilor, atacată cu raiduri aeriene. Generalul Bălăceanu, întrebat dacă România este în pericol: Rușii vor să disloce sisteme de apărare anti-aeriană / Foto: Captură Google Maps

Generalul Virgil Bălăceanu a vorbit despre noile atacuri de pe Insula Șerpilor.

Generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă, a vorbit despre noile atacuri de pe Insula Șerpilor, explicând dacă există vreun pericol pentru România, în contextul în care insula este situată la doar 45 de kilometri de țara noastră.

"Insula Șerpilor a redevenit punct central pentru ostilități. Rușii au anunțat că au respins o tentativă nebunească a forțelor Kievului de a recuceri bucata de pământ din mijlocul Mării Negre, în vreme ce ucrainenii au afirmat că au lansat atacuri aeriene și au provocat pierderi semnificative forțelor rusești. Toate astea se întâmplă la 45 de kilometri de țara noastră. Domnule general Virgil Bălăceanu, care este pericolul pentru țara noastră?", l-a întrebat jurnalista Ionela Arcan.

Generalul Virgil Bălăceanu: Rușii intenționează să disloce sisteme de apărare anti-aeriană pe insulă

"Nu este niciun pericol pentru că rușii intenționează să disloce sisteme de apărare anti-aeriană pe insulă. Vor ca Insula Șerpilor să fie o platformă de apărare anti-aeriană a flotei Mării Negre după scufundarea Crucișătorului Moskva. Ucrainenii își păstrează capacitatea de reacție și vor să lovească Insula Șerpilor, să o recucerească. De ce? Insula șerpilor este foarte importantă pentru continuarea blocadei Portului Odesa.

Ținând seama că navele rusești nu mai au apărare aeriană după scufundarea crucișătorului Moskva, care era o adevărată platformă de apărare anti-aeriană și anti-rachetă, nu numai punct de comandă, își concentrează efortul pentru apărarea aeriană a Flotei Mării Negre de pe insulă, mai ales a navelor care reacționează pentru blocada Odesei. De fapt, ei și-au retras navele la mai bine de 100 de kilometri și au adus în zonă submarine, tot în ideea continuării blocadei Portului Odesa. Acesta sunt scopurile de o parte și de partea cealaltă. Nu se poate acționa asupra teritoriului României și nu vorbim de NATO, nu se poate acționa pentru că vorbim de sisteme de apărare anti-aeriană, nu vorbim deocamdată pe Insula Șerpilor deocamdată de rachete balistice, nu vorbim de sisteme foarte puternice.", a explicat generalul Virgil Bălăceanu.

Dîncu, întrebat dacă e vreun pericol pentru turiștii de pe litoral: Nu există, oamenii pot merge liniștiți la mare

În contextul războiului din Ucraina, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, prezent în studioul Digi 24, la emisiunea Jurnalul de seară, moderată de Cosmin Prelipceanu, a vorbit despre siguranța turiștilor care aleg litoralul românesc în această vară:

„Există o îngrijorare pentru noi pentru că se află un conflict la o distanță de 50 de kilometri de granițele României, pentru că Insula Șerpilor este ocupată de dispozitive de la care, din când în când, simțim și un bruiaj care ajunge pe teritoriul nostru, dar, dincolo de aceste tipuri de amenințări, nu există o amenințare directă în legătură cu populația din acele zone.

Am fost întrebat, astăzi, la un post de televiziune, despre faptul că oamenii merg în concediu pe litoralul Mării Negre și dacă există vreun pericol din acest punct de vedere. Putem să spunem că nu există un pericol, iar oamenii pot să meargă liniștiți“, a spus, la Digi 24, Vasile Dîncu.

Ucraina confirmă că a atacat Insula Şerpilor cu raiduri aeriene. Operaţiunea este în desfăşurare

Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, au fost efectuate lovituri ţintite cu folosirea de forţe diverse asupra insulei din Marea Neagră ocupată de Rusia din primele zile ale invaziei acesteia în Ucraina. Operaţiunea militară încă este în desfăşurare şi se impune o tăcere informaţională până la finalizarea ei, adaugă acelaşi comandament ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase marţi mai devreme că 'luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor'. Potrivit acestuia, forţele ucrainene 'intenţionau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (...) înainte de a debarca şi cuceri' insula, folosind drone, lansatoare de rachete şi obuziere. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel