Scăldată în apele ireal de turcoaz ale Mării Ionice, insula Zakynthos oferă imagini care-ți taie răsuflarea. Nu crezi că sunt reale până când nu le vezi cu ochii tăi. Și clasicul sejur de șapte zile este prea scurt chiar și pentru micuța insulă Zakynthos a Greciei.
Dar să începem cu începutul. Aterizarea. Pista este una scurtă, astfel că aterizarea este bruscă. Într-o singură zi, aterizează aici, în medie, cinci avioane. Pe lângă ei, mai sunt foarte mulți turiști care vin cu autocarul și mașina personală și ajung pe insulă cu feribotul. Principalii turiștii sunt românii și englezii. Citisem că sunt foarte mulți români în Zakynthos și că oamenii locului rup câteva cuvinte în română, dar nu credeam că sunt atât de mulți români și nici că unii greci s-au apucat serios să ne învețe limba. Albanezii ne iubesc cel mai mult, din spusele lor. Din aproximările mele și în urma discuțiile cu cei de pe insulă, 30% dintre turiștii care merg în Zakynthos sunt români, 40% sunt englezi, 10% germani, 10% polonezi și să lăsăm 10% pentru categoria "alții". "Grecii nu vin în Zakynthos" mi-a spus o tânără grecoaică de la o agenție locală de excursii.
În Zakynthos trăiesc 40.000 de oameni și turiștii sunt peste 500.000.
Plajele din Zakynthos
Ne-am cazat în Laganas, cea mai animată și cea mai mare stațiune de pe insulă. Se află într-un golf, alături de Kalamaki și, împreună, au o plajă întinsă pe opt kilometri. Intrarea în apă este lină, iar nisipul este fin, nu sunt deloc pietre. Aici, fiind golf, vântul bate rar și cald. Temperatura e întotdeauna perfectă: ajunge la 28 de grade Celsius. Șezlongurile aici fie costă 6 euro două șezlonguri cu umbrelă și măsuță și le închiriezi pe toată ziua, fie sunt gratuite dacă-ți cumperi ceva de băut sau de mâncat. Fiecare plajă pe care se află șezlonguri aparține unei terase. Pe plaja din Laganas sunt peste 20 de terase cu plajă proprie. Cum nu pune nimeni monopol pe plajă, ai foarte multe variante din care poți alege. O băutură răcoritoare la doză costă aproximativ 2,5 euro, la fel și o cafea. Un fresh este 3,5 euro. O apă la 1,5 l este 2 euro. Șezlongurile sunt așezate lângă terase, lăsând loc liber lângă plajă, unde oamenii se joacă, fac poze, iar seara plaja devine loc de promenadă, terasele fiind deschise noaptea. Își așteaptă clienții cu distracție, mâncare tradițional grecească și cine romantice la apus.
Foto: Terasă de pe plaja din Laganas
Cameo și Marathonisi
Cum stați cu fața spre frumoasa Mare Ionică, atât de curată și de albastră, în stânga sunt două insule pline de povești. Prima insulă este Cameo. Aici este și un port micuț. Pe insula Cameo se fac nunți.
Foto: Insula Cameo
Pentru a ajunge pe insulă, mergeți pe un pod micuț de lemn. Intrarea costă 4 euro, din care vă puteți lua o băutură răcoritoare de la singura terasă de pe micuța insulă. Trebuie să aveți noroc ca să intrați pe insulă. Aici se fac nunți și, în timpul acestora, Cameo este închisă. Mirii și invitații ajung cu dubițe micuțe, dar și cu bărci de care leagă baloane albe. Dacă nu reușiți să intrați pe minunata insulă Cameo, puteți închiria un... taxi ca să ajungeți pe o altă insulă de poveste, Marathonisi. Văzută de pe partea cealaltă, de unde puteți s-o vedeți doar în timpul unei croaziere, insula are formă de broască țestoasă. Sau cel puțin asta spun grecii. Revenind la taxi, este o șalupă care vă duce pe Marathonisi. Costă 10 euro de persoană, dus întors. Puteți sta pe Marathonisi chiar și șase ore, iar când doriți să reveniți sunați la un număr de telefon care vi se va da, pentru a chema... taxiul. Șalupa ajunge în 15 minute. Pe Marathonisi, plaja este cu pietre, intrarea în apă este bruscă, adâncindu-se destul de repede.
Foto: Fotografie făcută pe plaja insulei Marathonisi
Caretta-Caretta, specie extrem de protejată în Zakynthos
Cea mai mare parte a plajei de pe insula Marathonisi este protejată, fiind împrejmuită. Aici depun ouă broaștele țestoase Caretta-Caretta, specie protejată, pe cale de dispariție. Pe aeroport se fac donații pentru protejarea broscuțelor, pe Marathonisi oamenii le respectă foarte mult spațiul, iar între Laganas și Kalamaki este o plajă pe care sunt puse pancarte în care, inclusiv în limba română, scrie să nu treceți, pentru că pe plajă depun ouă țestoasele. Pe lângă apă este loc de promenadă. De la ora 20:00 la ora 07:00 această plajă este închisă. Oamenii se plimbă pe marginea plajei, cu dorința de a vedea o țestoasă sau măcar locul unde au fost depuse ouă, iar la ora 19:40, reprezentantul protecției mediului și animalelor atenționează turiștii să se îndrepte spre stațiunea lor, Laganas sau Kalamaki, pentru că plaja se închise. Magneții din Zakynthos sunt cu țestoasele Caretta-Carreta, hidrobicicletele au pe ele țestoase, se fac plimbări pe mare cu bărci cu fundul de sticlă, pentru ca turiștii să vadă broaștele. Caretta-Caretta e nu doar o specie foarte protejată în Zakynthos, ci și un simbol turistic.
Plaja Navagio
Foto: Plaja Navagio, văzută de sus
Este cea mai frumoasă plajă de pe insulă, aici este epava unui vas, care a aparținut unor contrabandiști de țigări. Odată eșuat aici, în jurul vasului s-a strâns nisip și acum se numește plaja Navagio și este una dintre principalele atracții turistice ale insulei. Nisipul parcă este mărgăritar, este din pietricele mici și albe, care nu se lipesc de picioare ca nisipul. Pe plaja Navagio ajungeți în timpul croazierei în jurul insulei. Orice croazieră ați alege, veți staționa aici o oră. Puteți vedea plaja Navagio și de sus, dacă veți merge în excursia în jurul insulei cu autocarul.
Foto: Plaja Navagio, văzută de jos
Două excursii recomandate pe Zakynthos
Croazieră în jurul insulei
Dacă veți ajunge în Zakynthos cu o agenție de turism din România, de la agenție vă vor promova inclusiv croaziere în jurul insulei. Locale sunt două agenții, iar reprezentanții lor sigur vă vor aborda pe stradă. Fiecare agenție are mai multe puncte de lucru în fiecare stațiune.
La una dintre agenții puteți alege între trei croaziere: cu un vas clasic, cu două topogane în spate, din care săriți în apă, cu un vas de pirați și, cel mai nou, cu un vas VIP. Croaziera durează aproximativ 10 ore, cu tot cu drumul din stațiune în port. Dacă veți cumpăra de la agenție, croaziera clasică cu un vas cu topogane costă 20 de euro de persoană, cea cu vasul de pirați costă 25 de euro. Biletul include ghid în limba română și transport cu autocarul de la hotel în portul din orașul insulei și invers.
Foto: Vasul de pirați. În stânga este vasul de 20 de euro/persoană
Noi am ajuns pe plaja Navagio cu un vas de pirați, pe care l-am închiriat de la o agenție locală, cu 25 de euro. Plecați din stațiune la ora 8 și vă întoarceți în jur de 17-18. Din orice stațiune până în portul din orașul insulei Zakynthos, orice agenție asigură transportul gratuit cu un autocar. Vasul are un bar, unde la prânz, când ajungeți pe Navagio, se pregătesc frigărui. Cu acest vas, mergeți o zi în jurul insulei. Opriți la vestitele Blue Caves (Peșterile Albastre), unde veți înota, dacă vreți, aproximativ 30 de minute. Apa ajunge aici la o adâncime de mai bine de 40 de metri, dar este atât de limpede și curată, încât vedeți nisipul și rocile. Sunt destule veste pentru cei care nu știu să înoate. 'Pirații' de pe vas sunt foarte responsabili și leagă personal fiecare vestă în parte. Vasul oprește în două locuri pentru înot. Puteți face poze cu pirații și la sfârșitul croazierei, în ultima oră, are loc o petrecere pe vas, inclusiv cu muzică grecească.
A doua agenție locală are o croazieră de patru ore cu 23 de euro și vă va prezenta un caiet cu părere inclusiv de la români.
Turul insulei cu autocarul
Am cumpărat tot de la aceeași agenție turul insulei cu autocarul cu 18 euro de persoană. Deși prevedea și ghid în limba română, a fost doar în engleză. Ghidul, Nikos, este foarte atent cu fiecare turist în parte. Autocarul oprește la o mânăstire, la o biserică, la o fabrică de ulei de măsline, unde vă vor primi cu o masă pe care vor fi delicatesele preparate aici. Uleiul de măsline, chiar și pentru o persoană care nu-l prefera înainte, este foarte gustos. Turiștii sunt serviți cu măsline și cu ulei de măsline cu pâine. Deloc grețos. Aici uleiul de măsline este și cu arome: de usturoi, de portocale și de lămâie. La ieșirea din fabrică, uleiul se gustă pe pâine. Fabrica vizitată de noi este foarte mică, cât o casă bătrânească, însă, aici se fabrică ulei chiar și pentru export. Fiecare locuitor are măslinii săi.
Foto: Fabrica de ulei de măsline
În continuare, autocarul ajunge la un producător local de vinuri, sunt două vinuri, unul alb și unul roșu care se prepară doar în Zakynthos. Producătorul așteaptă turiștii cu pahare cu vin, câte două pentru fiecare. Ulterior, autocarul se oprește la o tavernă, timp de o oră, servirea este rapidă. Deși sunt 90 de mese cu turiști comanda ajunge în maximum 5 minute și nimeni nu este stresat aici, din contră, chiar aduc totul cu zâmbetul pe buze și cântând. Ultima oprire: Blue Caves. Pentru a merge cu șalupa la Blue Caves costă 8 euro de persoane. În Peșterile Albastre, orice bagi în apă se face albastru.
Foto: Cum se intră cu șalupa de mici dimensiuni în Peșterile Albastre.
Rămâneți pe DCNEWS.ro pentru noi informații despre Insula Zakynthos și frumusețile ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu