Insula Fazanilor: singurul teritoriu din lume care își schimbă națiunea la fiecare șase luni

Sursa Foto YouTube Vito Panzella
Sursa Foto YouTube Vito Panzella

Celebrul scriitor Victor Hugo și-a dorit în mod deosebit să vadă această insulă care se află chiar în mijlocul râului Bidassoa, la granița dintre Spania și Franța, între orașele Irun și Hendaye.

Scriitorul francez a scris că insula nu era altceva decât o ”bucată de pământ verde, cu o vacă și trei rațe în loc de fazani: figuranți angajați, fără îndoială, pentru a juca rolul de fazani pentru satisfacția trecătorilor”. Pe scurt, nu era un loc de neuitat.

Dar de ce și-a pus Victor Hugo atâtea așteptări pe o insulă aluvionară de mai puțin de 3000 de metri pătrați? Pentru că de aproape patru secole Île des Faisans, așa cum o numesc francezii, Isla de los Faisanes pentru spanioli, reprezintă o excepție geopolitică internațională extraordinară: este o mică insulă administrată în condominiu de două țări.

2. -imagine fara descriere- (insula-fazanilor-monument_50260800.jpg)

Sursa Foto: Captură YouTube Vito Panzella

Insula este singurul teritoriu de pe planetă unde suveranitatea nu se exercită în comun, ci alternativ. Şase luni conduce Madridul, şase luni conduce Parisul. La fiecare 180 de zile, are loc o schimbare a gărzii, iar la 31 ianuarie spaniolii o predau colegilor francezi care, la rândul lor, vor ceda insula pe 31 iulie.

Potrivit Touringrup, acest lucru se întâmplă de două ori pe an, în fiecare an, începând cu 7 noiembrie 1659. Adică din ziua în care, după trei luni de negocieri purtate de cardinalul Mazarin și spaniolul Don Luis de Haro, a fost semnată Pacea din Pirinei care a marcat o dată pentru totdeauna graniţa franco-spaniolă. Deși, trebuie spus, structura actuală a alternanței este cea stabilită prin Tratatul de la Bayonne din 1856.

Teritoriu neutru pentru schimburi de prizonieri și întâlniri ale viitorilor soți

La vremea Războiului de Treizeci de Ani, alegerea insulei de a organiza lunga conferință de pace nu a fost deloc întâmplătoare. De-a lungul secolelor, coroanele Spaniei și Franței l-au folosit ca teritoriu neutru pentru schimburi de prizonieri și întâlniri ale viitorilor soți.

În 1526, François I, prizonier al lui Carol al V-lea, a fost eliberat în schimbul a doi fii ai regelui spaniol, iar schimbul a avut loc aici. Și tot aici, în 1615, a avut loc logodna oficială între infanta Anna a Austriei, fiica lui Filip al III-lea al Spaniei și promisă viitorului Ludovic al XIII-lea și Elisabeta, fiica regelui Franței Henric al IV-lea, și destinată să se căsătorească cu Filip al IV-lea al Spaniei.

1. -imagine fara descriere- (insula-fazanilor-3_69297100.jpg)

Sursa Foto: Captură YouTube Vito Panzella

Sau din nou în 1722, când prințesa Maria-Anna Vittoria a Spaniei și viitoare soție a regelui Ludovic al XV-lea, rege al Franței, este ”schimbată” cu Luisa Elisabetta d'Orléans, fiii regentei și destinați să fie căsătoriți cu viitorul rege al Spaniei, Luigi I.

Pe scurt, Insula Fazanilor este un loc mic, dar cu siguranță plin de istorie.

Totuși, nu este nimic de văzut pe insulă. Într-adevăr, nici măcar nu se poate pune piciorul pe insulă. Nici măcar nu au existat poduri care să-l lege de cele două maluri: la momentul semnării tratatului acestea au fost construite din lemn, apoi demolate. La fel și structurile în care au avut loc discuțiile de pace din secolul al XVII-lea.

Singurii care pun ocazional piciorul acolo sunt delegaţii celor doi viceregi care administrează efectiv teritoriul.

Citește și:

Idee de vacanță în România: Peisaj marțian la 40 de kilometri de Brașov. Ce poți vedea la Vulcanul Racoș / galerie foto

Te-ai gândit vreodată că pe teritoriul României există un peisaj asemănător celui de pe planeta Marte? Sau că poți vedea modul în care lava urca spre suprafața pământului? Deși aceste lucruri par a fi greu de înțeles, ele pot fi văzute pe teritoriul țării, la mică distanță de Brașov. Vulcanul de la Racoș a erupt pentru ultima dată în perioada Cuaternarului, cea mai recentă perioadă geologică, începută acum 2,6 milioane de ani.

Peisaj marțian la mică distanță de Brașov

Pentru a ajunge la vulcanul stins de la Racoș, pe drumul dintre Brașov și Sighișoara, în zona localității Rupea, trebuie mers spre est, spre comuna Racoș. După ce se trece prin localitatea omonimă, se ajunge pe versantul unui deal, în fapt, versantul vulcanului de la Racoș. 

Existența unor cariere de exploatare a bazaltului și scoriei, în trecut, a scos la iveală un peisaj asemănător celor pe care revover-ul Curiosity le trimite de pe Planeta Marte. În această zonă au avut loc cele mai recente activități vulcanice de pe teritoriul României, spectaculozitatea peisajului fiind accentuată de nuanțele roșiatice și galbene ale rocilor vulcanice.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel