Planul autorităților din insulele Mallorca, Menorca și Ibiza pentru a combate creșterea vertiginoasă a prețurilor imobiliare și depopularea orașelor.
Străinii care caută să cumpere case de vacanță au făcut ca prețul proprietăților din Insulele Baleare ale Spaniei să ajungă la stele. Astfel, orașele și satele sunt depopulate de locuitori, care nu pot suporta costurile de cumpărare sau de închiriere. Soluția? Pentru administrația locală de centru-stânga, soluția ar fi interzicerea achiziționării de locuințe de către cetățeni, străini și nestrăini, care nu au locuit în regiune de cel puțin cinci ani.
După cum relatează El Pais citat de Europa Today, aproape 60.000 de străini au cumpărat proprietăți pe insulele Mallorca, Menorca și Ibiza în ultimul deceniu.
În 2021, volumul achizițiilor imobiliare de către străini a reprezentat aproape 40% din tranzacțiile din comunitate. Doar Insulele Canare se apropie de această cifră, cu 25,87%.
Cererea de locuințe este extraordinar de puternică, atât în rândul străinilor (în special germani, britanici și francezi), cât și în rândul spaniolilor din alte părți ale țării, și este unul dintre elementele care explică de ce prețul mediu pe metru pătrat este de 3.082 de euro, al doilea cel mai scump după cel al Comunităţii Madrid (3.229 euro).
Satul Deià, din vestul insulei Mallorca, a fost mult timp preferatul britanicilor și face parte din lanțul muntos Serra de Tramuntana, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu un preț de 6.091 de euro pe metru pătrat, proprietățile lui Deià sunt printre cele mai scumpe din Spania: o casă cu două dormitoare poate costa până la 1,6 milioane de euro.
Prețuri imposibile pentru localnici, care sunt astfel mânați să părăsească orașul, astfel încât multe dintre case rămân goale în cea mai mare parte a anului. Depopularea afectează, de asemenea, economia locală în timpul sezonului scăzut, deoarece aduce mai puțini clienți în baruri, restaurante și magazine.
O prevedere de interzicere a achizițiilor de către nerezidenți a fost adoptată recent de Canada, care a instituit o interdicție de doi ani a achizițiilor de către străini și nerezidenți, dar din punct de vedere legal în Spania este problematică, deoarece ar merge împotriva principiul libertăţii de circulaţie consacrat în calitatea de membru al Uniunii Europene.
În realitate, în diverse părți ale continentului există deja excepții de la această regulă, precum Danemarca și Malta, unde este necesar un număr minim de ani de rezidență pentru a cumpăra o casă.
Restricțiile sunt mai severe în arhipelagul finlandez al Insulelor Aland: europenii care doresc să cumpere teren în această locație nordică trebuie să obțină autorizație prealabilă de la autorități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News