Nu o dată, Grecia a fost dată ca exemplu pentru longevitate, insulele grecești, în principal, stârnind multe curiozități cu privire la inexistența unor boli ce devastează continente.
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a vorbit despre ”boala uitării”, Alzheimer, o boală fără ”medicament perfect”, care să reușească să vindece ”rotițele” care nu mai funcționează în parametri. Și atunci, dacă nu putem vindeca, putem preveni?
Prof. dr. Vlad Ciurea a remarcat că ”s-a constatat că sunt zone, în această luptă pe care o dăm în această Europă în care stăm, în care locuitorii nu fac Alzheimer sau în care cazurile sunt foarte rare”. În acest sens, celebrul neurochirurg a dezvăluit, la Antena 3, că o astfel de zonă identificată este reprezentată de insulele grecești: ”Grecii sunt zâmbăreți, veseli, mănâncă foarte curat, foarte natural - am fost și eu în Grecia, n-am văzut fast food. Uleiul de măsline este foarte bun, este recunoscut ca un panaceu de prevenție în Alzheimer. Toate salatele, toate fructele, apa cât mai alcalină și cât mai curată, aerul și relaxarea cerebrală (sunt secretele n.r.). Nu vă supărați, nu vă enervați, nu vă certați, zâmbiți, aveți gând optimist, gând frumos. Poate fi credința ortodoxă din acele locuri, cum pot fi și acele răsărituri și apusuri de soare care, dintr-o dată, schimbă totul în jur, ești alt om. Și asta ce înseamnă? Că lupta se dă în creier”.
Cu alte cuvinte, conform medicului, această cumplită boală ar putea fi evitată prin evitarea stresului, supărării, prin optimism, gând curat, alimentație sănătoasă. Din nefericire, însă, există și o componentă genetică în această boală, dar, după cum confirmă celebrul neurochirurg, cei mai vulnerabili în fața bolii sunt cei care locuiesc în oraș, mănâncă haotic și nesănătos, sunt victimele stresului, nervilor, poluării și gândurilor negative: ”Toate aceste lucruri duc la supra-stresarea sistemului nervos și o supra-stresare duce la degradarea sistemului nervos și apare această boală a uitării”. ”Graba e cel mai periculos lucru. În Germania, se spune: încet și sigur. Nu în grabă” a mai indicat medicul.
Boala uitării are o fază preclinică, mai subliniază Vlad Ciurea: ”Sunt mici semne, nu reușești să așezi un pahar, îl verși, nu ai coordonare perfectă. Ai uitat lucruri foarte simple, iar un RMN făcut în această perioadă arată debutul de boală și atunci trebuie luate primele măsuri, în faza ușoară. Lupta este foarte mare, sunt o grămadă de medicamente, dar niciunul nu este perfect. Trebuie să luptăm, să nu izolăm persoana”.
”Din nefericire, de la 60 de ani au început să apară primele cazuri” a mai spus medicul.
O mică insulă din Grecia, mai apropiată de Turcia decât de frumoasa Ellada, stârnește curiozitatea în toată lumea. Aici, oamenii trăiesc liniștiți și sănătoși chiar și la o sută de ani.
Frumoasa îndepărtată insulă a Greciei, Ikaria, a fost numită unul dintre cele mai sănătoase locuri de pe Pământ. Este un loc cu o longevitate excepțională, scrie GreekCityTimes.
Aici, sunt mai multe persoane sănătoase de peste 90 de ani decât în orice alt loc de pe planetă. Populația din Ikaria trece de 100 de ani. Mulți spun că au uitat să moară. Astfel, nu este nicio surpriză că longevitatea oamenilor din Ikaria a ajuns să fie discutată în toată lumea. În ultimii ani, tot mai mulți oameni au devenit fascinați de stilul de viață al ikarienilor și vor să le afle secretele vieții sănătoase. Citește continuarea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu