Intact, mișcare importantă. Remus Borza: S-au făcut nişte greşeli impardonabile

Săptămâna trecută, Grupul Intact a editat prima ediţie a catalogului 'Români care Dezvoltă România'. Remus Borza, președintele Euro Insol, a avut privilegiul, alături de Guvernatorul BNR şi Primul Ministru, să scrie un editorial dedicat acelor români care construiesc, inspiră şi motivează, dedicat capitalului autohton şi clasei antreprenoriale româneşti, veritabile motoare de creştere economică şi dezvoltare a României.

DC News vă prezintă analiza făcută de Remus Borza:

"Din pacate toate guvernele si guvernarile de dupa '90 au discriminat firmele romanesti si implicit clasa antreprenoriala si capitalul autohton. Să vorbim de sistemul energetic, unde in ultimii 4 ani am dobandit o oarecare expertiza. Firme precum UCM Reşita, Romelectro, Hidroconstrucţia, ISPH, Energomontaj sunt cele care au clădit de la zero sistemul energetic national, lasandu-ne o zestre de peste 24.000 MW. După '90, aceste firme au devenit indezirabile. Nici una dintre ele nu s-a mai calificat la vreo lucrare de retehnologizare! Aceste lucrări, ce depăşesc ca valoare 1 miliard de euro, au fost date cu încredinţare directă, fără parcurgerea unor proceduri de licitaţie, către doar două firme străine. Evident că având acest monopol, au practicat preţuri exorbitante şi au executat lucrări de o calitate discutabilă. Când, într-un târziu, statul român a realizat că firmele românești au fost discriminate ani de zile, timp în care toate lucrările de infrastructură publică au fost încredinţate unor firme străine prin nesocotirea interesului public, a încercat să repare această greşeală. Dar, pentru multe dintre firmele româneşti care au pus umărul la industrializarea României, care au clădit sistemul energetic naţional, care au dezvoltat reţeaua de drumuri şi căi ferate, era prea târziu. Pentru simplul motiv că ele dispăruseră de pe piaţă. Acele, puţine, care s-au încăpăţânat să reziste unei tranziţii economice nemiloase şi unei concurenţe neloiale din partea firmelor străine sunt astăzi decapitalizate, fără lucrări de referinţă şi cu o cifră de afaceri care le descalifică în orice achiziţie publică. Suntem singura ţară care, într-un mod sălbatic şi inconştient, şi-a exploatat resursele primare şi a exportat tot ce înseamnă materie primă, punând astfel pe butuci tot ceea ce ar fi trebuit să fie industrie prelucrătoare. Am devenit importator net de carne, fructe, legume, cereale. S-au făcut nişte greşeli impardonabile în domeniul agriculturii. Doar am fost grânarul Europei cândva.

(w670)

Si totusi firmele romanesti se incapataneaza sa supravietuiasca intr-un mediu economic si politic ostil si chiar sa faca performanta. Desi detin doar 33% din cifra de afaceri generata la nivelul Romaniei, au raportat in perioada 2008-2014 un sold al profitului net de 55 miliarde lei, de 25 de ori mai mult decat soldul profitului net raportat in aceeasi perioada de catre companiile straine ce activeaza in Romania si care detin 67% din cifra de afaceri a tarii. Performanta este cu atat mai notabila cu cat societatile romanesti n-au beneficiat nici de ajutoare de stat, nici de facilitati fiscale si nici de contracte generoase pe bani publici. Firmele romanesti raman cu profitul in tara, il reinvestesc sau il pun "la ciorap", spre deosebire de cele straine care isi externalizeaza masiv profitul.

Salut initiativa grupului Intact de a edita acest catalog al celor mai valoroase 100 de companii romanesti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel