Întâistătătorul Epifanie I al Ucrainei: Ca națiune, nu vrem moartea vecinilor, dar oricine vine la noi cu o sabie, va pieri de acea sabie

Întâistătătorul Epifanie I al Ucrainei: Ca națiune, nu vrem moartea vecinilor, dar oricine vine la noi cu o sabie, va pieri de acea sabie / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Întâistătătorul Epifanie I al Ucrainei: Ca națiune, nu vrem moartea vecinilor, dar oricine vine la noi cu o sabie, va pieri de acea sabie / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Mitropolitul Epifanie I al Ucrainei spune că „oricine vine la noi cu o sabie, va pieri de acea sabie“.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Epifanie, a spus că a dori moartea unui inamic și a ucide soldații ruși care au invadat țara nu este un păcat. Totodată, Mitropolitul a făcut apel la toți ucrainenii ortodocși, inclusiv credincioșii și clerul Patriarhiei Moscovei, să se unească în jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„Ca națiune, nu căutăm moartea vecinilor noștri. Dar pentru că au venit la noi acasă, ne protejăm familia, patria noastră, țara noastră. Soldații noștri îi protejează pe toți ucrainenii. A proteja, a ucide inamicul nu este un păcat”, a spus Epifanie I, potrivit agenției Unian.

„Oricine vine la noi cu o sabie va pieri de acea sabie”, a adăugat el.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt relațiile cu Rusia de la invazia din 2014, când au apărut zonele separatiste din estul Ucrainei iar Crimeea a devenit parte a Rusiei.

Filiala ucraineană a Bisericii Ortodoxe s-a separat unilateral de Patriarhia Moscovei încă din anii 1990. Abia în 2018 Patriarhul Constantinopolului, care este recunoscut drept cea mai înaltă autoritate în Ortodoxie, a autorizat despărțirea. Patriarhul Moscovei Chiril, care menține relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a criticat dur acest lucru, susținând că „ucrainenii și rușii sunt o singură națiune”.

Mitropolitul Epifanie al Kievului a adăugat luni că Ucraina este „gata să primească pe toți cu dragoste. Suntem gata să construim împreună Biserica Ortodoxă Ucraineană – o biserică care slujește și va continua să slujească intereselor poporului ucrainean”, scrie RMX.

Invazia rusă în Africa. Dan Ciachir: S-a produs o ruptură în unitatea Pan-Ortodoxă. E halucinant!

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre disensiunile dintre Biserica Ortodoxă Rusă și tânăra Biserică Ortodoxă Ucraineană, devenită autocefală în anul 2018:

„Există un mare conflict între Patriarhia Rusă și Biserica Ucrainei, care și-a dobândit autocefalia în anul 2018 din partea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului. Autocefalia înseamnă independență deplină, iar aceasta se obține de obicei de la Biserica-mamă, de care a aparținut. Nouă, de pildă, ni s-a acordat în 1885 de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

În cazul Ucrainei, o parte din biserici au rămas cu Patriarhia Rusă, dar această autocefalie, pe care ei și-au dorit-o, au obținut-o în ciuda faptului că rușii s-au opus. Din acel moment, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, Patriarhul Ecumenic, fiind primul între ierarhi, dar fără să aibă vreun alt primat decât cel de onoare, este foarte invectivat de presa rusă.“, a spus Dan Ciachir (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel