Întâlnire de gradul zero la Kremlin, după plecarea dictatorului nord-coreean. Ministrul chinez de externe vizitează Rusia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul chinez de externe Wang Yi își va începe, luni, vizita oficială de patru zile în Rusia, unde va purta discuții de securitate, a confirmat ministerul de externe de la Beijing. Aceasta este cea mai recentă vizită a unui înalt oficial după o serie lungă de apeluri telefonice și alte vizite la nivel înalt între cele două națiuni.

Rusia și China colaborează drept aliați strategici și continuă frecvent să-și reitereze parteneriatul „fără limite”.

Legăturile dintre cele două țări s-au strâns după ce Ucraina a fost invadată de Rusia în februarie anul trecut.

Într-o declarație de presă, Ministerul de Externe al Chinei a transmis luni că Wang „va merge în Rusia pentru a organiza cea de-a 18-a rundă a consultărilor de securitate strategică China-Rusia (SSCC) între 18 și 21 septembrie”, după ce a primit o invitație din partea secretarului consiliului de securitate al Moscovei, Nikolai Patrushev.

Wang și Lavrov „se vor concentra pe eforturile de consolidare a colaborării”

Într-un briefing inițial, ministerul rus de externe a declarat că Wang se va întâlni cu omologul Serghei Lavrov, iar cei doi lideri se vor „concentra pe eforturile de consolidare a colaborării pe scena internațională” în discuțiile lor.

„Va avea loc un schimb detaliat de opinii cu privire la problemele legate de o înțelegere în Ucraina, precum și la modalitățile de asigurare a stabilității și securității în regiunea Asia-Pacific”, a spus un purtător de cuvânt.

În cazul războiului din Ucraina, China s-a plasat ca o parte neutră pe platforma globală și a oferit, de asemenea, Moscovei un important colac de salvare diplomatic și financiar, în urma izolării sale internaționale adânci.

Cu toate acestea, a încetat să furnizeze arme letale sau să extindă implicarea militară la Moscova. Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a vizitat luna trecută Rusia și Belarus și a făcut apel la o cooperare militară mai strânsă.

Cele două țări au efectuat patrule comune aeriene și maritime în ultimele luni, iar ultima dintre acestea a determinat Coreea de Sud să desfășoare avioane de luptă ca parte a unei măsuri de precauție.

Președintele Xi Jinping a fost într-o vizită de stat la Moscova în martie și a declarat că relațiile dintre cele două națiuni vor intra într-o nouă eră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel