Presa din România vuiește de informații, analize, și păreri după vizita istorică a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă.
UPDATE: MAE a oferit un răspuns după știrea publicată de DC News, în care publicația noastră semnala faptul că pe site-ul MAE nu există nicio informație despre vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA.
Astfel, MAE nu explică de ce nu a postat pe site vizita președintelui în SUA, ci aduce la cunoștință declarațiile ministrului Teodor Meleșcanu despre subiect.
"Din punctul meu de vedere, vizita este realmente o acțiune foarte importantă din punctul de vedere al României, realizarea unei vizite la nivel înalt între cei doi președinți. Iar, din ce am văzut la televizor, o să vedem ce primim prin analizele colegilor din America, dar, din ce am văzut la televizor, am văzut o apreciere extrem de bună, aș spune, chiar deosebit de bună în legătură cu eforturile României pe cele două teme care au fost menționate de președintele Trump: creșterea bugetului de către actualul Guvern la 2% din PIB și participarea forțelor Armatei române la operațiunile din străinătate.
Aceștia sunt cei doi piloni pe care președintele Trump i-a subliniat și care constituie, din punctul meu de vedere, argumentul cel mai important pentru această relație între România și Statele Unite", a subliniat Teodor Meleșcanu. "Din punctul meu de vedere, este foarte important ceea ce facem și poate e mai puțin important ceea ce spunem. Trebuie să facem mai mult și să vorbim mai puțin.
Nu am pus în lucru o asemenea vizită, dar în mod firesc ne vom preocupa și de întâlniri la nivelul Executivului, pentru că, de fapt, Executivul este cel care poate să-și asume obligații și să le ducă la îndeplinire.
Nu cunosc, am văzut doar declarațiile de la televizor. Ceea ce pot să vă spun este că au fost discuții destul de serioase al Bruxelles în legătură cu problema reciprocității în materie de vize între țările membre UE și Statele Unite, inclusiv câteva referiri destul de directe dacă Statele Unite nu oferă același statut de liberă circulație cetățenilor din România, Bulgaria, alte țări care nu beneficiază de viză, UE ar putea lua în considerare chiar și o reintroducere a vizelor pentru cetățenii americani", transmite ministrul de Externe.
Știrea inițială:
Totuși, Ministerul Afacerilo Externe, principalul exponent al diplomației în stat, a ignorat complet evenimentul. Astfel, pe site-ul ministerului nu există nicio informație despre întrevederea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis.
Mai mult, ultima informație despre Klaus Iohannis datează din 8 martie și este mesajul Președintelui României, cu ocazia ceremoniei de marcare a Zilei Internaționale de comemorare a Holocaustului.
Pe prima pagină a site-ului MAE este discursul dintre ministrul Teodor Meleșcanu și vice-prim ministrului și ministrului afacerilor externe al Bulgariei, Ekaterina Zaharieva.
În fapt, sociologul Marius Pieleanu a declarat în exclusivitate pentru DC News că întrevederea dintre Trump și Iohannis nu este un succes al diplomației ci al serviciilor care au făcut posibilă această vizită istorică.
”Să recunoaștem că aceasta a avut loc pentru că au performat instituțiile de inteligence, nu diplomația, că întâlnirea se datorează în primul rând lui Eduard Hellvig”, spunea Marius Pieleanu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci