Întâlnire Firea-Crețu. Ce au pus la cale: noi proiecte pe bani europeni pentru Capitală

Primarul general al Capitalei i-a prezentat comisarului european Corina Crețu noile proiecte pentru care solicită finanțare europeană, cel mai costisitor fiind înființarea unei rețele utilitare pentru biciclete, în valoare de 50 de milioane de euro.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea avut vineri o întâlnire cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu, soldată cu accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene. „Vom colabora îndeaproape cu specialiștii europeni”, a scris edilul Capitalei pe Facebook.

„Am convenit cu doamna Comisar ca în perioada următoare să colaborăm îndeaproape pentru eficientizarea și extinderea procesului de absorbție a fondurilor europene la nivelul Municipiului București, iar în acest sens vom organiza întâlniri de lucru, alături de primarii de sectoare, cu specialiști ai DG Regio, sau ai unor municipalități din Europa care au implementat deja proiecte de asemenea anvergura și care ne pot împărtăși din experiența lor.

Am anunțat câteva proiecte din cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) București – Ilfov care s-ar putea califica pentru finanțare europeană.

Proiectele eligibile pentru finanțare europeană

După aprobarea PMUD în Consiliul General vom demara procedurile pentru obținerea de finanțări europene nerambursabile pentru proiectele eligibile din cadrul PMUD. Dintre acestea, menționez:

- Înființarea unei rețele utilitare pentru biciclete – piste și locuri de parcare, valoare estimată 50 milioane de euro;

- Îmbunătățirea și extinderea sistemului de management al traficului, valoare estimată - 25 milioane euro;

- Realizare pasaj denivelat Petricani – 25 milioane euro;

- Realizare pasaj denivelat Andronache – 25 milioane euro;

- Supralărgire Prelungirea Ghencea – Domnești – 35 milioane euro”, se mai arată în postarea Gabrielei Firea pe Facebook. 

[citeste si]

Proiectul Glina se reia după o suspendare de 400 de zile

În ce privește proiectele aflate în derulare, primarul general a precizat că în data de 16.03.2017 a fost depusa la Autoritatea de Management a POIM (Programul Operational Infrastructura Mare) prima cerere de rambursare, în valoare de 5.850.533 lei (echivalent 1.3 milioane euro), pentru contractul de finanțare „Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița”, contract semnat în data de 21.12.2016.

„Astăzi am semnat actul adițional la Contractul de Lucrari 2 (CL2) din cadrul Proiectului 'Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița', iar ordinul de reluare a lucrărilor va fi emis cu data de 20.03.2017, pentru ca lucrările să poată continua după o suspendare de 400 zile.

O consecință directă a semnării acestui contract este deblocarea Contractului de Lucrari 6 (CL 6), ultimul din cadrul Proiectului care nu fusese demarat întrucât depindea de soluția tehnică din cadrul Contractului de Lucrări 2.

În ceea ce privește Contractului de Lucrări 1 - 'Extindere SEAU Glina 2 și construirea unui Incinerator de nămol', după o lungă perioadă de contestații a licitației, instanța s-a pronunțat iar Municipalitatea este în procedura de atribuire a contractului. Astfel, toate cele 6 Contracte de Lucrări aferente Proiectului sunt acum în derulare, împreună cu 3 contracte de servicii privind asistența tehnică pentru managementul proiectului și supervizarea lucrărilor, precum și pentru audit.”, a mai scris primarul Capitalei pe rețeaua de socializare.

(CL2 presupune construirea sistemului de drenare de la partea dreapta a Casetei și alte lucrări la sistemul de canalizare de evacuare din Lacurile Titan, Tineretului și Carol”; CL6 presupune „Reabilitarea/ înlocuirea rețelei de canalizare și realizarea drenurilor secundare în zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului)

Valoarea totală a acestui contract, finanțat în cadrul Axei prioritare 3 (Dezvoltarea infrastructurii de mediu) a POIM 2014-2020, este de 386 milioane de euro, din care 322 milioane de euro valoarea finanțării nerambursabile.

Instalația de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Municipiul București

În cadrul aceleiași Axe Prioritare a POIM, Primăria Municipiului București a demarat și proiectul „Instalația de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Municipiul București”, așa-numitul 'incinerator', în valoare de 250 milioane de euro, din care 180 milioane de euro finanțare nerambursabilă.

Se estimează că instalația va avea capacitatea de 350.000 t/an de deșeuri, perioada de funcționare de 8.000 ore/an și va produce aproximativ 124.400 MWh/an energie electrică și 335.000 MWh/an de energie termică, obținându-se astfel energie termică și electrică din surse regenerabile, contribuind la atingerea țintelor de reducere a deșeurilor depozitate.

„În prezent Municipalitatea a achiziționat servicii de consultanță în vederea elaborarii caietelor de sarcini pentru contractele de asistență tehnică și asistență pentru managementul de proiect, inclusiv pentru cererea de finanțare a asistențelor din fonduri europene. De asemenea, se derulează contractul de asistență tehnică pentru pregătirea proiectului (se vor realiza Studiul de fezabilitate, Master planul, Studiul de oportunitate pentru concesionarea instalației și cererea de finanțare).

Totodată, s-a derulat procedura de licitație, aflându-se în etapa de întocmire a raportului procedurii, pentru Managementul proiectului”, se mai arată în postarea edilului.

Creșterea eficienței energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul București

Un alt proiect major este cel privind „Creșterea eficienței energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul București”, care se încadrează în Axa prioritară 7 a POIM, pentru care se vizează o finanțare nerambursabilă de 180 milioane de euro.

Conținutul întregului Studiu de Fezabilitate și al Planului de elaborare a tarifului au fost realizate conform Metodologiei expertilor Jaspers, iar Analiza Cost Beneficiu la Studiul de Fezabilitate este în curs de finalizare, mai scrie Firea.

Printre demersurile realizate pentru pregătirea întocmirii cererii de finanțare se numără:

- elaborarea strategiei locale de termoficare a Municipiului București, care în prezent este în consultare publică, urmând a fi aprobată în Consiliul General al Municipiului București până la sfârșitul lunii mai 2017.

- înaintarea către PMB a documentelor necesare obținerii acordului de mediu.

- demararea discuțiilor cu instituții financiare internaționale (BEI, BERD, BM etc.) în vederea identificării surselor de cofinanțare a proiectului.

- analiza necesarului de energie termică pentru perioada 2018 – 2043.

- elaborarea Analizei financiare pentru varianta fără proiectul de investiție pentru perioada 2018-2043 și este în curs de elaborare varianta cu proiectare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel