Întâlnire în premieră între ministrul de Externe al Iranului și prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Șeful diplomației iraniene s-a întrevăzut cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Șeful diplomației iraniene a avut vineri o întâlnire “directă, sinceră și productivă” cu prințul moștenitor saudit, în timpul primei sale vizite în regatul din Golf după îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări rivale din regiune, conform Agerpres.

Hossein Amir-Abdollahian a ajuns joi la Riad, capitala Arabiei Saudite, unde a afirmat că o colaborare mai strânsă între cele două țări va aduce “unitate lumii musulmane” în ciuda diferențelor din dosarele regionale.

Youtube video image

Politica de bună vecinătate, discutată de cei doi

“În această dimineață am avut o întâlnire de 90 de minute cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman la Jeddah”, a scris ministrul iranian de externe pe rețeaua de socializare X (fost Twitter, n.r.). A fost o “discuție directă, sinceră și productivă despre politica de bună vecinătate”, a adăugat el. Cei doi au subliniat importanța “relațiilor bilaterale stabile în toate domeniile”, precum și a “securității și dezvoltării pentru toți” în regiune.

Agenția iraniană de știri Irna a anunțat vineri seara că prințul Mohammed bin Salman a acceptat invitația de a efectua o vizită în Iran. Puternicul prinț saudit, supranumit MBS, este persoana care conduce de facto bogatul regat petrolier, tatăl său, regele Salman, fiind bătrân și bolnav. Potrivit agenției Irna, aceasta este “prima întâlnire oficială a unui înalt oficial (iranian) cu Mohammed bin Salman”.

Legăturile oficiale au fost întrerupte timp de 7 ani

Iranul, țară majoritar șiită, și Arabia Saudită, majoritar sunnită, sunt de mult timp în conflict, având poziții opuse în numeroase dosare care privesc situația din Orientul Mijlociu, de la Siria până în Yemen. Cele două țări au întrerupt legăturile oficiale în 2016, dar în martie anul acesta, Riad și Teheran au anunțat restabilirea relațiilor diplomatice în cadrul unui acord încheiat sub egida Chinei.

Joi, Hossein Amir-Abdollahian a asigurat că aceste relații merg “în direcția bună”, în timpul unei conferințe de presă alături de omologul său saudit, Faisal bin Farhan. Această vizită este un “preludiu al întâlnirii șefilor celor două state”, a spus el, fără a preciza când va vizita Arabia Saudită președintele iranian Ebrahim Raisi, la invitația regelui Salman.

Încălzirea relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită trezesc speranțe pentru pace în Orientul Mijlociu, dar observatorii subliniază că aspectele majore aflate în dispută sunt departe de a fi soluționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel