Joi, 23 februarie 2017, președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, i-a primit în vizită pe reprezentanții din conducerea British Council - Sir Ciarán Devane, președintele British Council și Nigel Bellingham, director al British Council România.
În cadrul întrevederii s-au adus în discuție rolul îndeplinit de Institutul Cultural Român în contextul politicilor culturale internaționale și europene, coerența mesajelor interinstituționale în contextul Brexit, activitatea EUNIC și rolul cultural îndeplinit de schimburile interuniversitare, în plan internațional. Nu în ultimul rând, a fost reamintită creativitatea românească, atribut important în stabilirea unei reputații internaționale a țării noastre, pe fondul coeziunii de opinii și proiecte din cadrul Uniunii Europene.
Revenind la EUNIC și la rolul îndeplinit de Institutul Cultural Român în coordonarea proiectelor culturale stabilite prin Strategia multianuală, președintele ICR, dl. Radu Boroianu, a insistat asupra valorii culturale deținută de manifestul latinității, limba latină considerată drept „prima instituție continental-europeană”, proiect care va fi definitivat și înaintat în următorii doi ani către importante instituții culturale europene.
Întâlnirea dintre reprezentanții conducerii Institutului Cultural Român și cei ai British Council a avut drept scop reitererea traseului comun al proiectelor culturale în context european și internațional, pe fondul unei infrastructuri economice și educaționale solide, stabilindu-se ideea de schimb de cultură redefinită drept bun cultural.
Tot ieri, președintele Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu, a primit, o delegație oficială a Vienna Design Week, compusă din doamna Lilli Hollein, director al festivalului, doamna Julia Hürner, curator și coordonator (head of production), și doamna Alexandra-Maria Toth, manager de proiect. Delegația a fost însoțită de doamna Irina Cornișteanu, directorul ICR Viena.
Vizita delegației a fost prilejuită de semnarea contractului de colaborare între Institutul Cultural Român și Vienna Design Week pentru cea de-a XI-a ediție a festivalului, la care România va fi țară invitată de onoare. Totodată, cu sprijinul ICR, până la 26 februarie, delegația Vienna Design Week se va întâlni cu studenți și masteranzi ai universităților de profil din București, Cluj-Napoca și Timișoara, precum și cu reprezentanți ai asociațiilor din domeniul designului artistic sau de produs.
Doamna Lilli Hollein a subliniat buna colaborare din ultimii ani dintre Institutul Cultural Român și Vienna Design Week, menționând că este o bucurie ca România să fie invitatul special al ediției cu numărul 11. „Designul este un instrument al societății", a declarat directorul Vienna Design Week, „performanțele antreprenoriale din zona start-up sau noile industrii emergente fiind strâns legate de progresele recente din domeniul designului".
Domnul Radu Boroianu a mulțumit pentru invitația făcută României, amintind și de parteneriatul dintre Vienna Design Week și festivalul bucureștean Romanian Design Week, care se bucură și de susținerea ICR. „Designul poate să influențeze societatea, per ansamblu, chiar mai mult decât celelalte arte vizuale", a declarat președintele ICR, întrucât este „cel mai inventiv dintre artele vizuale". A amintit și de importanța designului de produs, aflat în relație directă cu vandabilitatea acestuia, fiind bine-cunoscută influența esteticului produsului asupra cumpărătorilor, inovațiile tehnologice fiind întotdeauna mai bine puse în evidență de un design de produs performant.
Cea de-a XI-a ediție a Vienna Design Week se va desfășura în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News