Analistul politic Bogdan Chirieac a precizat care sunt punctele cheie ale întâlnirii dintre Klaus Iohannis, Olaf Scholz și Maia Sandu.
„Relațiile dintre România și Germania sunt strânse, inclusiv prin faptul că președintele Iohannis vorbește aceeași limbă precum fostul cancelar Merkel sau actualul cancelar Scholz. Important pentru Germania, acum, este să facă această punte cu Republica Moldova. De altfel, întâlnirea este mai importantă pentru Republica Moldova decât este pentru România, fiindcă domnii Iohannis și Scholz se văd de mai multe ori pe an, în cadrul Uniunii Europene și pot discuta fără probleme”, a declarat Bogdan Chirieac.
Analistul politic a subliniat faptul că Olaf Scholz se poate afla în cadrul unor eforturi de a-și face simțită prezența în regiune, în contextul propunerii Varșoviei de realizare a unei alianțe trilaterale între Polonia, România și Ucraina.
„Inițiativa Poloniei de a crea o trilaterală cu România și Ucraina, de a crea un Commonwealth nordic cu țările baltice, în care să intre și Belarusul, după dispariția lui Lukașenko, cred că preocupă. Nu cred că îngrijorează, ci preocupă, acesta este cuvântul potrivit. Ar exista, în Estul Europei, o grupare foarte puternică care și-ar apăra interesele, fiindcă Polonia știe să își apere interesele. Cred că acest gen de întâlnire bilaterală - Scholz, Iohannis, Maia Sandu - este menită cumva să arate că Germania se implică direct în regiune și că actualele modele pe care funcționează Uniunea Europeană sunt, în continuare, valabile, iar altele nu sunt de dorit”, a continuat acesta.
Vă reamintim că premierul Nicolae Ciucă a participat la Forumul Economic România-Polonia, alături de prim-ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki.
Omologul polonez Mateusz Morawiecki a recunoscut buna colaborare România - Polonia, afirmând, conform Rador: ”Vreau să-i mulţumesc domnului premier şi guvernului român că putem să realizăm împreună obiectivele noastre. Imaginaţi-vă, astăzi, partener al cărui voce este ascultată la Bruxelles, voce care sună în acelaşi mod în legătură cu această provocare strategică. Până de curând, noi, polonezii şi românii am fost pur şi simplu afectaţi de cei puternici din această lume, din partenerii europeni şi totuşi noi am avut dreptate când vorbeam despre pericolul şi despre politica energetică de coşmar ale unor state occidentale, care, pur şi simplu, prin înţelegerile cu Rusia, ne-au împiedicat. Îi rog pe prietenii din România şi astăzi ca vocea noastră să fie întărită, să fie aceeaşi la forumul Uniunii Europene. Este un lucru foarte important dacă vorbim pe aceeaşi voce, pentru că în felul acesta ne putem asigura interesele noastre comune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News