În urmă cu câteva zile, a avut loc dezbaterea organizată de AICT (criticii și cronicarii de teatru) privind modificările propuse dezbaterii publice de către ministerul Culturii la OUG 189.
A participat și Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care, cu calm si diplomație, a făcut față umorilor, lipsei de adecvare la subiectul dezbaterii a unora dintre participanți, a spus profesorul Marian Popescu.
"Întrunirea mi-a adus aminte de altele similare, de "furiile" anilor '90 ale "breslei" față de orice schimbare. În același timp, există un prag critic, de înțeles, care secretă în lumea creatorilor și interpreților, în general a angajaților din instituțiile publice de cultură, nemulțumire, vehemență, slabă cunoaștere a legislației în domeniu, aureola inamovabilității din postul de director. Voi reveni pe blog mâine dimineață căci subiectul e interesant, dramatic și de o actualitate care, la noi, nu se mai sfârșește din 1990", a mai povestit șeful Comisiei de Etică de la Universitatea din Bucureşti pe blogul său.
Lipsa subiectului banului public
Marian Popescu a sesizat un lucru extrem de important din discuțiile care au avut loc cu Ministrul Culturii.
"În toată discuția de mai sus, nu a apărut niciodată subiectul banului public. La fel, nu apărut niciodată subiectul răspunderii față resursele umane gestionate pentru a dezvolta publicurile instituțiilor de spectacole prin actul managerial. Cât despre condiția etică și de integritate a acestui act...asta e la ani lumină distanță de preocupările curente. Preocuparea e, de multe ori, de consolidare a feudei instituționale", a mai scris Marian Popescu. Întregul articol poate fi citit AICI.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu