Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat s-a întâlnit miercuri, în Berlin, cu Peter Altmaier, ministrul federal al Economiei şi Energiei.
Discuțiile între ministrul Ștefan-Radu Oprea cu Peter Altmaier, ministrul Economiei şi Energiei al Republicii Federale Germania s-au axat pe consolidarea relaţiilor instituționale și promovarea cooperării româno-germane, mai ales în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului viitor.
Ștefan-Radu Oprea a transmis că Președinția română se va concentra pe prioritatea "UE – Actor Global", cu impact în domeniul comerțului și antreprenoriatului. Concret, s-a discutat despre finalizarea negocierilor pentru următorul cadru financiar multianual, revizuirea Small Business Act cu scopul de a se adapta evoluțiilor în domeniul digitalizării, legislația privind proprietatea intelectuală, crearea unei piețe unice în sectorul digital și despre viitorul industriei auto în contextul relațiilor comerciale SUA-UE și al tranziției către vehicule nepoluante.
Gestionarea dosarelor europene
Partea germană și-a arătat disponibilitatea de a sprijini România în gestionarea dosarelor europene. În privința bugetului UE pentru perioada 2021-2027, ministrul Oprea a propus acordarea de finanțări europene pentru crearea companiilor de tip start-up și pentru crearea unei rețele europene de incubatoare și acceleratoare de afaceri. Aceste propuneri au fost primite cu interes de partea germană.
Cei doi demnitari au discutat despre proiecte bilaterale concrete, printre care: cooperarea în domeniul producției de baterii pentru vehicule electrice; crearea de centre de cercetare-dezvoltare în România, în contextul potențialului forței de muncă din IT; cooperarea pe piețe terțe. De asemenea, s-a convenit că sunt necesare eforturi pentru evitarea conflictelor comerciale la nivel internațional.
Consolidarea unui climat de investiții competitiv
Ștefan–Radu Oprea a prezentat măsurile luate recent de administrația de la București pentru consolidarea unui climat de investiții competitiv: simplificarea sistemului de achiziții publice, proiectele în parteneriat public-privat, adaptarea cadrului legal și a programelor guvernamentale la nevoile companiei.
"Există un mare apetit pentru investițiile firmelor germane în România, iar noi suntem gata să oferim prin InvestRomania cea mai bună expertiză, dacă suntem consultați și dacă opinia noastră este valorificată. Așteptăm cu interes participarea companiilor germane la cele 31 proiecte selectate de guvernul român, realizabile în parteneriat public-privat în România", a precizat ministrul Ștefan – Radu Oprea.
Vizită în România, după 20 de ani
Peter Altmaier a acceptat invitația de a face o vizită de lucru în România și a confirmat prezența la București pentru anul viitor. Ultima vizită a unui ministru german al Economiei la București a fost în urmă cu 20 de ani. De asemenea, s-a convenit reluarea în 2019 a lucrărilor Consiliului de Cooperare Economică Româno-German (CCERG), într-o formă modernizată.
Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de aproximativ 23% din totalul exporturilor României. În anul 2017 schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% față de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi românești (+16,5% față de 2016).
Din punct de vedere investițional, Germania se plasează în prezent pe locul III, cu un capital social investit (investiții directe la nivelul lunii februarie 2018) de 4,83 miliarde euro şi un număr de 22.498 firme investitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci