Întâlnire Ponta - Hunor: Nu pot fi umilit şi ignorat!

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că intervenţia MAE în cazul iniţiativei cetăţeneşti privind minorităţile reflectă o gândire depăşită, insistând că nu va accepta să fie umilit şi ignorat. Hunor a precizat că miercuri va purta discuţii pe această temă cu premierul Victor Ponta.

Hunor a declarat pentru Mediafax că iniţiativa respinsă de Comisia Europeană nu are niciun cetăţean ungar printre iniţiatori.

"Poziţia MAE privind iniţiativa cetăţenească iniţiată de UDMR este nepotrivită, sunt lucruri amestecate care nu aveau ce căuta într-o astfel de declaraţie şi vorbesc doar de iniţiativa noastră, făcută de mine şi de şase politicieni din diferite state ale UE, oameni cu o carieră politică şi un prestigiu foarte mare. Cred că a fost o greşeală amestecarea Ungariei, pentru că nu este niciun cetăţean ungar printre iniţiatori şi asta denotă o gândire depăşită, care ar trebui să fie depăşită în secolul al XXI-lea, mai ales când vorbim de generaţia noastră, de generaţia politicienilor de 40 de ani, care credeam că nu suntem infectaţi de un virus din perioada naţional-comunistă. De aceea m-a mirat acest amestec. Este o gândire depăşită şi nu vreau să spun că este neapărat gândirea lui Titus Corlăţean, dar este una asumată de ministrul de Externe", a spus Kelemen.

Potrivit acestua, există state care au înţeles cum se pune problema în secolul al XXI-lea şi care este gândirea iniţiatorilor, state care nu au intervenit pentru a ataca iniţiativa respectivă vizând minorităţile naţionale.

"Danemarca nu a intervenit, nici Germania nu a intervenit împotriva iniţiatorilor pe partea CE, considerând că nu are de ce să intervină într-o iniţiativă corectă şi echilibrată, nici Italia nu a intervenit şi nu s-a simţit lezată, la fel nici Austria, nu s-a considerat lezată, aşa cum spune Titus Corlăţean că este statul român şi este o politică de stat şi nu putea să facă altceva. Dacă nu a intervenit din Danemarca, nici Italia, nici Germania sau Austria, atunci cred că şi România ar trebui să facă parte din această familie a ţărilor europene şi să aibă o altă viziune, pentru că problematica minorităţilor, printr-o astfel de iniţiativă, nu doream să fie tratată altfel decât aşa cum trebuie să fie, o reglementare generală la nivelul UE", a mai spus liderul UDMR.

Hunor: Nu mă interesează poziţia MAE

Acesta a subliniat că iniţiativa susţinută de UDMR merge pe o cale europeană şi pe una a dialogului, a drepturilor lingvistice şi culturale a minorităţilor naţionale.

"Dacă MAE şi ministrul de Externe cred că este cazul ca în secolul al XXI-lea să se lupte cu 50 de milioane de cetăţeni europeni din diferite state aparţinând diferitelor minorităţi lingvistice, etnice şi naţionale, eu nu am ce să fac", a arătat Kelemen.

Preşedintele UDMR a afirmat că nu are o dispută personală cu Titus Corlăţean, nu are orgolii personale dar totuşi, "există principii şi există şi onoare".

"Acest lucru ar trebui să înţeleagă fiecare partener de-al nostru. Eu am avut o discuţie cu premierul Ponta, de la el aştept un răspuns, nu poziţia MAE sau a ministrului de Externe sunt cele care mă interesează", a mai afirmat acesta.

Kelemen Hunor a caracterizat situaţia creată în urma demersului MAE ca fiind una "destul de neplăcută pentru toată lumea".

"Eu am militat pentru coaliţia cu PSD, noi când am făcut această coaliţie ne-am gândit pentru o perioadă mai lungă, până în 2016, şi cred că ar trebui să meargă până în 2016, dar nici nu pot să fiu pus în situaţia de a fi ignorat, umilit, şi să aflu, ulterior, că România a intervenit într-un astfel de proces unde eu sunt parte a procesului. Nu pot să intru în proces ca membru al Cabinetului împotriva mea, nu se poate, este o situaţie neplăcută. Indiferent că este vorba despre poziţia MAE sau o altă poziţie, Titus Corlăţean are destulă experienţă pentru a putea ghici că, fără să ne consulte şi mergând în această direcţie, la un moment dat va fi o tensiune, va fi o situaţie care va necesita o discuţie mai amplă", a menţionat Kelemen Hunor.

Scandalul mocneşte în culise de o lună

Întrebat cum se poate repara situaţia, preşedintele UDMR a răspuns că, procedural, "este foarte simplu".

"Agentul guvernamental, aşa cum a depus solicitarea de intervenţie, poate depune o notificare prin care spune că România se retrage din acest proces. Asta am propus eu, în 4 iunie, fiindcă România a depus în 2 iunie această solicitare de intervenţie, am avut atunci o discuţie cu premierul Ponta. A trecut o lună şi eu nu am ieşit în presă, cred că discuţia pe această temă se poartă în coaliţie, dar sigur, nu avem la dispoziţie tot anul şi tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipită şi noi considerăm că în câteva zile putem închide acest subiect, în funcţie de decizia premierului. Miercuri voi fi la şedinţa de Guvern şi avem ocazia de a discuta", a mai arătat liderul Uniunii.

Hunor: Nu am fost luat în serios

Întrebat, în continuare, cât de departe este dispusă să meargă UDMR în susţinerea punctului său de vedere privind iniţiativa cetăţenească şi dacă se poate ajunge până la ieşirea de la guvernare, Kelemen a spus că este deranjat când cineva nu îl ia în serios.

"Aveam impresia că unii nu m-au luat în serios, am spus de la început că este o chestiune foarte serioasă. Eu am respectat cuvântul dat de fiecare dată faţă de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine mă deranjează când cineva nu mă ia în serios şi crede că îşi poate permite orice şi poate să ia o decizie fără să ne consulte. Nu vreau să răspund la această întrebare deoarece consider că nu trebuie purtată o asfel de discuţie sub presiuni. Ce a apărut în presă cu ameniţări cu ieşirea de la guvernare sunt aprecierile ziariştilor şi analiştilor politici. Premierul cunoaşte foarte bine şi exact poziţia mea, şi va lua o decizie analizând toate datele", a mai afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele Uniunii a precizat că, vineri, va avea loc şi o şedinţă a Consiliul Permanent al UDMR în care se va aborda şi această temă a iniţiativei cetăţeneşti, „în funcţie de decizia premierului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel