Întâlnire Stănescu-delegaţia Japoniei. Concluzii la Guvern

Paul Stănescu, vicepremierul României a declarat că dezvoltarea cooperării cu Japonia este un obiectiv constant al politicii externe, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti.

Dezvoltarea cooperării cu Japonia va rămâne un obiectiv constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti, a afirmat vicepremierul Paul Stănescu, marţi, la Palatul Victoria.

'Aprofundarea relaţiilor cu Japonia constituie o prioritate a componentei de politică externă în programul de guvernare, pe care ne dorim să o promovăm într-un mod cât mai eficient. Dezvoltarea cooperării cu Japonia a reprezentat după 1990 şi va rămâne un obiectiv important constant al politicii externe a României, indiferent de formula politică a guvernării de la Bucureşti', a declarat Stănescu, la întâlnirea cu delegaţia oficială şi economică din Japonia, condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, şeful misiunii economice.

Potrivit lui Stănescu, cel mai important proiect de cooperare bilaterală, în acest moment, este construirea magistralei M6, care va lega centrul Capitalei de Aeroportul 'Henri Coandă'.

'Sperăm să putem avansa cât mai mult în cursul anului 2018. Aşteptăm cu mare interes punctul de vedere al Japan International Cooperation Agency asupra documentaţiei privind licitaţia, pentru a putea demara efectiv licitaţia în luna februarie şi a fi în măsură să semnăm contractele de execuţie în luna octombrie', a spus Stănescu.

Podul peste Dunăre, subiect de discuţie

El a făcut referire şi la contractul de proiectare şi execuţie a proiectului 'Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila', în valoare de 430 de milioane de euro fără TVA, care a fost semnat luni, la sediul Ministerului Transporturilor, de către reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi cei ai antreprenorului - asocierea Astaldi SpA (Italia) şi IHI Infrastructure Systems Co.Ltd. (Japonia), în prezenţa fostului premier Mihai Tudose.

'Sperăm ca obiectivul consolidării prezenţei economice japoneze în România să fie stimulat şi de (...) un alt proiect relevant de infrastructură - podul suspendat peste Dunăre din zona Brăila -, cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani', a arătat Stănescu.

Vicepremierul a mai spus că are convingerea că discuţiile de marţi vor duce 'la intensificarea şi lărgirea cooperării bilaterale' în domenii de interes comun. Totodată, el a precizat că peste 70 de companii japoneze sunt deja prezente pe piaţa din România, unde au creat aproape 40.000 de locuri de muncă.

Prezenţa firmelor japoneze în România

La rândul său, Kotaro Nogami a anunţat că este însoţit de '17 companii de top japoneze, din diverse domenii'. 'Companiile japoneze au interes ridicat faţă de România, fiindcă are o industrie auto puternică şi a realizat cea mai remarcabilă creştere economică în ultimii ani dintre ţările europene', a precizat el.

Din delegaţia română prezentă la discuţiile de la Palatul Victoria au făcut parte ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, şi Georgian Pop - şeful grupului parlamentar de prietenie româno-japonez.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel