Istoricul Filip Lucian Iorga a lansat, prin ziarul De Ce News, o scrisoare deschisă în care cere intelectualilor să sprijine Alianța de Centru Dreapta. Iorga îi roagă pe români să nu cadă în plasa manipulărilor lansate de ofițerii acoperiți și de lefegii din presa subordonată lui Traian Băsescu. Istoricul mai crede că virulența atacurilor lansate din partea Puterii împotriva Alianței de Centru Dreapta arată că PDL se teme de coalizarea Opoziției, care va face mult mai greu de fraudat viitoarele alegeri.
”Ar trebui sa fie limpede pentru orice om informat și bine intenționat ca dl Băsescu și gașca din spatele domniei-sale au devenit o amenințare la adresa României, scrie dl. Iorga. Orice mijloc democratic de a înlștura acest pericol este perfect legitim, lucru demonstrat și de sondajul care arată că peste 60% dintre romani privesc cu ochi buni aceasta "mare alianta". Filip Lucian Iorga, care face parte din Alianța Națională pentru Regatul României, s-a numărat printre cei 100 de intelectuali care l-au susținut, în 2009, pe Crin Antonescu în campania prezidențială. Iată scrisoarea domnului Filip Lucian Iorga:
”Sunt uimit de lipsa de viziune a multor oameni onesti, valorosi si la care tin, dar care nu fac, in ciuda bunelor intentii, decat sa repete la nesfarsit aceleasi truisme, aceleasi erori de logica si de viziune politica minimala. PNL a pornit in istoria Romaniei ca un partid "de stanga", in comparatie cu Partidul Conservator de atunci, de la finele veacului al XIX-lea. Dupa Primul Razboi Mondial, prin modificarea scenei politice, PNL a ocupat partea dreapta a esicherului, unde se afla si astazi. Cu timpul, PNL a adunat tot mai multe elemente conservatoare, iar dupa 1989 a fost singurul partid istoric (asadar, prin excelenta conservator!) capabil sa supravietuiasca in marea politica. Partidul Conservator are, desigur, multe aspecte discutabile in trecutul lui. Totusi, diabolizarea lui de catre propagandistii Puterii este cel putin ipocrita. E adevarat, PUR (devenit PC) a fost creat de catre Dl Dan Voiculescu, asupra caruia au planat unele acuze de colaborare cu regimul dinainte de 1989. Totusi, ceea ce a realizat Dl Voiculescu in ultimii ani, in plan mediatic, e departe de a fi condamnabil: "Jurnalul National" e cel mai valoros si mai onest ziar romanesc, care a derulat nenumarate proiecte de recuperare a valorilor autentice, iar Antena 3 e singura televiziune care si-a pastrat, in toti acesti ani, independenta si unde oamenii au curajul sa critice deschis puterea. E oare chiar asa nociv Dl Voiculescu? El ne compromite la intalnirile internationale? El pierde finantarile de la Uniunea Europeana? El a compromis cumva admiterea Romaniei in spatiul Schengen? Oare cand ne vom concentra mai mult pe fapte si mai putin pe formule servite de-a gata si nesupuse filtrului gandirii critice? Oare cand vom restaura gandirea critica?
In decembrie 2009, multi oameni onesti s-au grabit sa il voteze pe Dl Traian Basescu, pentru a impiedica venirea la putere a unui pesedist sau sperand intr-o iluzorie... coabitare a Dlui Basescu cu un guvern PSD-PNL. Acum, ca si in 2009, prefer o analiza atenta a realitatii in care traim unor teorii politologice extrase din carti, dar care nu au prea mare legatura cu lumea pe care incercam sa o gestionam si cu evenimentele pe care trebuie sa le intelegem. Schema pe care ma bazez e simpla, fara mari subtilitati: regimul Basescu-Boc-Udrea este cel mai dezastruos de dupa 1989, a gestionat catastrofal criza economica, a instaurat inversarea valorilor si regula selectiei inverse, a promovat cinismul si nerusinarea in viata publica, a indatorat tara pentru cateva generatii, a distrus pentru o buna perioada sansele Romaniei la un loc decent in familia europeana si la o evolutie fara convulsii. Romania este acum o tara aproape de moartea clinica. Memoria e importanta, ea ne ofera identitatea si demnitatea. Ea nu trebuie insa sa impiedice gandirea, ci sa o faca mai supla si mai coerenta. Verticalitatea si consecventa nu trebuie sa blocheze sansele unei alternative salutare in acest moment. Inainte sa ne gandim la trecut, la doctrine, la cat de patat e "Felix", la cate pacate a avut regimul Iliescu etc., trebuie sa ne gandim in primul rand la ceea ce ne afecteaza in mod direct vietile. Singura sansa de refacere, macar partiala, a Romaniei nu poate aparea decat dupa inlocuirea actualei puteri.
Singura metoda de a inlatura aceasta putere, dispusa probabil sa comita fraude masive la viitoarele alegeri (asa cum s-au mai vazut si in 2009), este o unificare a Opozitiei. Alianta dintre PNL si PC (Alianta de Centru-Dreapta) este fireasca si interesanta pentru ambele parti. Are acoperire doctrinara, pentru ca PNL trebuie sa acopere si sensibilitatile conservatoare (Dl Crin Antonescu a sustinut cu limpezime faptul ca partidul se va concentra mai mult pe valorile crestine, pe valorile familiei, pe valorile nationale si pe toate acele valori traditionale care sunt apanajul gandirii conservatoare). Eu insumi sunt membru PNL de 5 ani (si reprezint a cincea generatie de liberali din familia mea), dar ma consider un liberal conservator (si asa imi definesc optiunea politica dintotdeauna, cu mult inainte ca PC sa se gandeasca la o alianta cu PNL), tocmai pentru ca sunt atasat valorilor traditionale amintite. PNL castiga un aliat si isi consolideaza aripa conservatoare, iar Partidul Conservator are ocazia sa se defineasca mai bine, pe viitor, ca o formatiune politica intr-adevar conservatoare, ceea ce in compania PSD ar fi fost ceva mai greu.
Pasul urmator este alianta electorala si de guvernare PNL-PC-PSD. Opozitia unita va avea sansa sa castige alegerile de anul viitor. Sunt convins ca alianta nu va fi perfecta, si nici colaborarea dintre liberali si social-democrati nu va fi excesiv de armonioasa. Mai ales noua, liberalilor, ne va fi greu, tocmai pentru ca noi avem mai multa Memorie decat altii. Totusi, numai faptul ca echipa de guvernare se va schimba, ca va aparea macar o modificare de atitudine fata de oamenii care duc greul crizei, ca vor exista mai putina incompetenta si mai putin cinism va aduce o speranta in societatea romaneasca. Noua alianta de guvernare ar putea si sa reduca, pe cat posibil, raul pe care actiunile tot mai haotice ale Dlui Presedinte Basescu il produc zilnic Romaniei. Ar trebui sa fie limpede pentru orice om informat si bine intentionat ca Dl Basescu si gasca din spatele domniei-sale au devenit o amenintare la adresa Romaniei. Orice mijloc democratic de a inlatura acest pericol este perfect legitim, lucru demonstrat si de sondajul care arata ca peste 60% dintre romani privesc cu ochi buni aceasta "mare alianta". Restul sunt detalii, chichite, povesti de adormit vigilenta oamenilor cumsecade, soparle alimentate de ofiterii acoperiti si de lefegiii din presa ai regimului Basescu. De fapt, pe mine ma incanta virulenta discursurilor contra acestei aliante. Singurul motor al isteriei din ele este, desigur, teama. Marele as din maneca Presedintelui, jocul la dezbinarea Opozitiei, risca sa dispara si sa lase PDL descoperit inaintea unor alegeri care vor fi mult mai greu de falsificat. Am scris acest text asta pentru a spune raspicat ca sunt un sustinator convins al aliantei electorale si de guvernare PNL-PC-PSD. Si ca sper ca aceasta sa castige alegerile de anul viitor cu un scor de peste 50% si sa asigure o buna guvernare. Nu din vreo simpatie subita pentru PC sau pentru PSD, ci din convingerea ca Romania are nevoie de o gura de oxigen. Cat mai repede posibil! ”
Filip-Lucian Iorga
Istoric, Vice-presedinte al Fundatiei Culturale "Erbiceanu"
Membru al grupului de 100 de intelectuali care au sprijinit candidatura lui Crin Antonescu la Presedintia Romaniei, in 2009
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News