Înțelegerea dintre British Petroleum și Rosneft, prin care cele două companii înceapeau să foreze după petrol în zona Oceanului Arctic, ar putea cădea în această noapte din cauza unor neînțelegeri între cele două companii. Potrivit BBC, BP și Rosneft s-au înțeles în privința proiectului, însă problema vine de la partenerul British Petroleum, consorțiul AAR.
Robert Peston, scrie într-o analiză pentru site-ul postului de televiziune că BP s-a înțeles atât cu Rosnfet cât și cu AAR, însă cele două din urmă trebuie să ajungă la un acord între ele, lucru care nu s-a întâmplat.
Consorțiul AAR, partener al British Petroleum de mai mulți ani, este format din miliardarii Victor Vekselberg, Mikhail Fridman și Leonard Blavatnik.
Deși, cel mai probabil, Rosnfet și AAR nu vor ajunge la o înțelegere până la noapte, căderea acordului cu British Petroleum nu va fi devastatoare pentru compania britanică.
Care a fost oferta celor de la British Petroleum?
Peston spune că BP s-a înțeles cu cei trei miliardari și Rosneft să cumpere 50% din acțiunile TNK-BP pentru o sumă cuprinsă între 31 și 32 se miliarde de dolari, ceea ce ar fi ridicat valoarea companiei la mai mult de 62 de miliarde.
Această achiziție va fi împărțită între British Petroleum și Rosneft. Astfel compania britanică va oferi până la jumătate din sumă, 16 miliarde, pentru a ajunge la o participație de la 50% la 75%, iar Rosneft va avea 25%, oferind cealaltă jumătate.
În acelaș timp contractul permite companiei ruse să cumpere o treime din BP, ajungând astfel la o participație de 50% în cadrul TNK-BP, lăsând consorțiul AAR pe margine. În aceste condiții cei trei miliardari ruși nu ar mai sta în TNK-BP.
Analistul scrie că această situație nu este o problemă, deaorece doi dintre ei, Leonard Blavatnik și Victor Vekselberg ar fi fericiți să primească o mulțime de bani și să se retragă. În timp ce Blavatnik plănuiește să investească în industria de entartaiment, Vekeslberg este deja un jucător important pe piața media.
Această ofertă pare pefectă, însă preluarea a 50% de acțiuni de către Rosneft ar implica o investiție masivă, iar pentru aceasta trebuie aprobarea guvernului rus, care încă nu s-a dat. Deci, salvarea vine din partea autorităților de la Moskova, care dacă acceptă oferta celor de BP și se înțeleg la bani cu cei din AAR, sondarea după petrol în nordul Rusiei va începe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News