Inteligența artificială a găsit un strămoș „fantomă” necunoscut în genomul uman

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Cu ajutorul inteligenței artificiale, mai mulți cercetători au identificat o specie „fantomă” care s-a încrucișat cu omul acum mai multe milenii.

Într-un studiu care analizează preistoria umanității, oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a identifica o specie necunoscută de strămoș uman pe care oamenii moderni l-au întâlnit cu milenii în urmă.

„În urmă cu aproximativ 80.000 de ani, a avut loc așa-numitul Out of Africa, când o parte a populației umane, care era deja formată din oameni moderni, a abandonat continentul african și a migrat pe alte continente, dând naștere tuturor populațiilor actuale”, a explicat evoluționistul Jaume Bertranpetit de la Universitatea Pompeu Fabra din Spania.

Pe măsură ce oamenii moderni au făurit această cale către masa terestră a Eurasiei, ei au făcut și alte lucruri - reproducându-se cu homminide străvechi și dispărute. Până de curând, se credea că acești parteneri sexuali ocazionali includeau oameni de Neanderthal și Denisoveni, aceștia din urmă necunoscuti până în 2010.

Dar, în acest studiu, o a treia specie a fost captată în ADN-ul eurasiatic, datorită algoritmilor de învățare care au investigat o masă complexă de cod genetic uman antic și modern.

Cum au aflat cercetătorii acest lucru

Folosind o tehnică statistică numită inferență bayesiană, cercetătorii au găsit dovezi ale a ceea ce ei numesc o „a treia introgresiune” – o populație arhaică „fantomă” cu care oamenii moderni s-au încrucișat în timpul exodului african.

„Această populație fie este legată de clada Neanderthal-Denisova, fie s-a îndepărtat devreme de descendența Denisova”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, ceea ce înseamnă că este posibil ca această a treia populație din istoria sexuală a umanității să fi fost un amestec de neanderthalieni și denisoveni.

„Teoria noastră coincide cu specimenul hibrid descoperit recent în Denisova, deși încă nu putem exclude alte posibilități”, a declarat genomistul Mayukh Mondal de la Universitatea din Tartu din Estonia, într-o declarație de presă la momentul descoperirii. .

Au mai fost descoperite dovezi în acest sens

Tot în 2018, o altă echipă de cercetători a identificat dovezi ale a ceea ce ei au numit „un al treilea eveniment de încrucișare definitiv” alături de denisoveni și neanderthalieni, iar două lucrări publicate la începutul anului 2019 au trasat cronologia modului în care aceste specii dispărute s-au intersectat și s-au încrucișat.

Mai sunt încă multe cercetări de făcut, iar aplicarea acestui tip de analiză AI este o tehnică cu totul nouă în domeniul ascendenței umane, iar dovezile fosile cunoscute cu care avem de-a face sunt încă puține.

„Ne-am gândit să încercăm să găsim aceste locuri de mare divergență în genom, să vedem care sunt Neanderthal și care sunt Denisoveni, și apoi să vedem dacă acestea explică întreaga imagine”, a spus Bertranpetit pentru Smithsonian.

„Dar, după cum s-a întâmplat, dacă scoți părțile de Neanderthal și Denisovan, există încă ceva în genom care este foarte divergent”, ai mai spus cercetătorii, conform Science Alert..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel