EXCLUSIV  Inteligența artificială „a pătruns foarte mult în viața noastră și ne convine“ / Ce înseamnă casă domotică și ce avantaje îți poate aduce

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Chiar dacă terminologia de inteligență artificială s-a revelat abia la sfârșitul anului trecut, ideea de casă domotică și sisteme care funcționează pe bază de programare sunt mult mai vechi. 

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a vorbit despre implementarea inteligenței artificiale în locuințe, pentru asigurarea unui mediu cât mai confortabil pentru rezidenți.

„Ideea de casă domotică are o vechime de cel puțin 20 de ani. Este adevărat că în acea perioadă erau relativ scumpe echipamentele, dar acum dezvoltarea unei case domotice s-ar baza și pe faptul că multe din echipamentele care în urmă cu 5 - 10 ani erau accesibile decât la nivelul de instituții, - să ne gândim la camerele de supraveghere, acum 15-20 de ani persoanele fizice nu se gândeau că pot sta pe telefon și să se uite la ceea ce se întâmplă în curte sau în imobil - sunt accesibile tuturor. Tehnologia a evoluat, prețurile au scăzut și aceste aplicații sunt destul de la îndemâna oamenilor“, a explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Ce înseamnă casă domotică?

„Ce înseamnă o casă domotică? Varianta cea mai simplă se bazează pe programare. Asta înseamnă că tu îți programezi, dacă te trezești la 5 sau la 6 dimineața, cu două ore înainte să crească temperatura, astfel încât atunci când te ridici din pat să-ți fie confortabil. Casa știe că te întorci la 16 de la serviciu, iar cu două ore înainte pornește temperatura să-ți fie confortabil când ajungi. Seara la 22, când te bagi în pat, reduce temperatura la 18 grade. Ăsta e un specific de casă domotică.

Casele domotice vor fi tot mai prezente în viața noastră, pentru că ne cresc confortul, ne reduc facturile la energie și gaze naturale. Nu în ultimul rând, ele fac ceea ce noi, de multe ori, uităm să facem. Chiar dacă banala oprire a unui bec putem să o facem, sunt situații în care chiar uităm. Un astfel de sistem știe să răspundă și unei banalități de stingere a unui bec, până la diverse alte elemente legate de siguranță, de securitate, de ambianță.

Sunt aplicații care în momentul în care vine omul acasă, îl așteaptă cu o melodie preferată. Avem roboți care ne fac curățenie în casă, care aspiră și șterg pe jos, avem roboți în bucătărie care pregătesc diferite preparate. Această situație a pătruns foarte mult în viața noastră și ne convine, chiar dacă sunt și situații de scepticism în ceea ce privește furtul de date. Nu este un sistem perfect, dar important e să maximizăm avantajele și să diminuăm dezavantajele“, a spus, la DC News, Dumitru Chisăliță.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Centralele electrice, risc uriaș de incendiu. Chisăliță: Nu vine nimeni să te verifice! / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel