Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre avântul inteligenței artificiale și nevoia de evoluție a mediului universitar.
Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre inteligența artificială și necesitatea ca universitățile să se adapteze noilor realități:
„Câțiva proprietari de afaceri IT, printre care și Elon Musk, au cerut industriei să ia o pauză în dezvoltarea inteligenței artificiale de 6 luni, până se pun de acord și se rezolvă problemele de etică“, a punctat Val Vâlcu.
„E o poziție foarte corectă. Noi nu realizăm că, în general, școala este în urma tehnologiilor, pentru că are nevoie de mult timp să le preia. Când au explodat calculatoarele în România s-a introdus informatica, doar că profesorii de informatică erau mai slab pregătiți decât elevii pe care îi învățau“, a spus Alfred Bulai.
„În 10 ani, universitatea trebuie să se schimbe radical. Toate formele de evaluare bazate pe texte scrie vor fi pus în discuție, pentru că inteligența artificială deja e în stare să facă o temă primită la seminar. Softul face un eseu în 5 secunde, ceea ce înseamnă că nu are sens să mai ceri așa ceva. Există evaluări sistematice care se fac pe bază de lucrări de acest tip. Și așa se cumpără licențe la greu, dar le fac niște oameni, doar că în curând va fi greu de identificat că sunt făcute de o mașină. Se vor schimba meserii. Probabil că în 10 ani mașinile vor traduce cu o performanță mai mare decât traducătorul uman“, a spus, la Nod în Papură, la DC News, sociologul Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci