Află ce declarații a făcut șefa FMI, Kristalina Georgieva, cu privire la locurile de muncă afectate de inteligența artificială.
Aproape 40% din locurile de muncă din întreaga lume ar putea fi afectate de creșterea domeniului inteligenței artificiale (AI), o tendință care ar putea să adâncească inegalitățile, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI).
Într-o postare pe blog, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a cerut guvernelor să stabilească plase de siguranță socială și să ofere programe de reconversie profesională pentru a contracara impactul inteligenței artificiale.
”În cele mai multe scenarii, IA va agrava probabil inegalitatea generală, o tendință îngrijorătoare pe care factorii de decizie politici trebuie să o abordeze proactiv pentru a împiedica tehnologia să alimenteze și mai mult tensiunile sociale”, a scris ea înainte de Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveția, unde subiectul va fi unul dintre cele mai importante pe ordinea de zi.
Pe măsură ce inteligența artificială continuă să fie adaptată de tot mai mulți lucrători și de întreprinderi, se așteaptă ca aceasta să ajute și să afecteze forța de muncă umană, a precizat Georgieva.
În economiile mai dezvoltate, de exemplu, până la 60% din locurile de muncă ar putea fi afectate de inteligența artificială. Aproximativ jumătate dintre acestea ar putea beneficia de modul în care IA promovează o productivitate mai mare, a spus șefa FMI.
”Pentru cealaltă jumătate, aplicațiile de inteligență artificială ar putea executa sarcini cheie efectuate în prezent de oameni, ceea ce ar putea reduce cererea de forță de muncă, ceea ce ar duce la scăderea salariilor și la reducerea angajărilor. În cele mai extreme cazuri, unele dintre aceste locuri de muncă ar putea dispărea”, a scris Georgieva, citând analiza FMI.
Pe piețele emergente și în națiunile cu venituri mai mici, se așteaptă ca 40% și, respectiv, 26% din locurile de muncă să fie afectate de IA. Piețele emergente se referă la locuri precum India și Brazilia, cu o creștere economică susținută, în timp ce țările cu venituri scăzute se referă la economiile în curs de dezvoltare cu un venit pe cap de locuitor care se încadrează într-un anumit nivel, precum Burundi și Sierra Leone.
”Multe dintre aceste țări nu dispun de infrastructura sau de forța de muncă calificată pentru a valorifica beneficiile IA, ceea ce ridică riscul ca, în timp, tehnologia să agraveze inegalitățile”, a remarcat Georgieva, conform CNN.
Ea a avertizat că utilizarea inteligenței artificiale ar putea crește șansele de tulburări sociale, în special dacă lucrătorii mai tineri și mai puțin experimentați ar profita de această tehnologie pentru a-și spori producția, în timp ce lucrătorii mai experimentați se străduiesc să țină pasul.
Inteligența artificială a devenit un subiect de actualitate la WEF de la Davos anul trecut, când ChatGPT a luat cu asalt lumea. Senzaționalul chatbot, care este alimentat de inteligența artificială generativă, a stârnit conversații despre modul în care ar putea schimba modul în care oamenii lucrează în întreaga lume, datorită capacității sale de a scrie eseuri, discursuri, poezii și multe altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu