Inteligența artificială ar putea să ne ajute să comunicăm cu animalele. Ce spun cercetătorii

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Inteligența artificială ne-ar putea ajuta în curând să vorbim cu animalele. Iată ce spun cercetătorii.

Inteligență artificială trebuie să folosească semnalele comunicative proprii ale animalului. Animalul nu trebuie să învețe semnale noi, cum ar fi un câine care răspunde la comenzile umane.

Inteligență artificială trebuie să folosească semnale într-o varietate de contexte comportamentale și trebuie să producă un răspuns al animalului „ca și cum ar comunica cu un conspecific [un animal asemănător cu el însuși] și nu cu o mașină”.

Cazul albinelor

Oamenii de știință au reușit să folosească inteligența artificială pentru a studia comunicarea dintre albine. Au creat o albină robotică care ”s-a infiltrat” într-un stup pentru a comunica cu albinele reale și pentru a ajunge către locația hranei. Oamenii de știință încă nu pot întreba o albină ce vrea sau cum se simte.

Cu toate acestea, este posibil să nu putem comunica niciodată cu animalele la nivelul pe care și l-ar dori mulți proprietari de animale de companie sau iubitori de animale.

În timp ce un algoritm ar putea într-o zi să ne spună că pisica noastră de companie își exprimă dragoste sau frustrare, s-ar putea să nu existe nicio modalitate de a o întreba cum se simte.

După cum a susținut filozoful Ludwig Wittgenstein, „chiar dacă un leu ar putea vorbi, noi nu l-am putea înțelege”.

Dacă Wittgenstein are dreptate, „nu vom putea niciodată să întrebăm o pisică cum se simte”.

În viitor, Yovel și Rechavi cred că inteligența artificială poate fi valorificată pentru a înțelege mai bine comunicarea cu animalele, dar admit că este posibil să nu ne poată ajuta să comunicăm cu animale.

Neurobiologii spun că, chiar dacă puterea inteligenței artificiale crește „de un milion de ori”, unele dintre obstacolele care ne împiedică în prezent să vorbim cu animalele vor rămâne.

„Chiar dacă nu vom putea niciodată să vorbim cu animalele în mod uman, a înțelege cât de complexă este comunicarea cu animalele și încercarea de a o imita este un efort științific fascinant. Așadar, solicităm oamenilor de știință să aplice AI pentru a descifra comunicarea cu animalele”, concluzionează cercetătorii, potrivit sciencealert.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel