Inteligența artificială ar putea să ne ajute să comunicăm cu animalele. Premiu uriaș pentru cine găsește soluția

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cercetătorii se așteaptă ca inteligența artificială să deblocheze comunicarea bidirecțională, spune o echipă de cercetare ce include și Universitatea din Tel Aviv.

În cărțile și filmele Dr. Dolittle, abilitatea de a „vorbi cu animalele” a captat imaginația cititorilor și privitorilor. Acum, cine va face posibilă comunicarea dintre om și animale va fi premiat cu 10 milioane de dolari, scrie The Guardian.

Provocarea pentru comunicarea bidirecțională între specii a fost lansată de Fundația Jeremy Coller și Universitatea din Tel Aviv. În timp ce utilizarea AI nu este obligatorie, echipa spune că tehnologia poate stimula aproape toate propunerile.

„Așa cum Piatra Rosetta a dezvăluit secretele hieroglifelor, sunt convins că puterea inteligenței artificiale ne poate ajuta să deblocăm conversația între specii”, a spus Jeremy Coller, președintele fundației.

Cercetătorii au dezvoltat recent algoritmi de învățare automată pentru a traduce sunetele scoase de lilieci, permițându-le să identifice subiectul certurilor dintre aceștia.

Alte eforturi în domeniu au inclus algoritmi de decodificare a emoțiilor porcilor din mormăiturile lor și țipetele rozătoarelor pentru a identifica când sunt stresate. Proiectul Earth Species, un grup non-profit din California, lucrează și el la o soluție, sperând să dezvolte un sistem care să poată fi aplicat tuturor speciilor.

„În ultimii ani, înțelegerea de către comunitatea științifică a tiparelor de comunicare ale organismelor non-umane a progresat vertiginos”, a spus profesorul Yossi Yovel de la Universitatea din Tel Aviv, care este președintele Premiului Coller Dolittle și a fost coautor al studiului asupra liliecilor. 

Echipa din spatele premiului, pentru care depunerile se încheie pe 31 iulie, a declarat că scopul este de a dezvolta un sistem prin care animalele să nu realizeze că comunică de fapt cu oamenii.

„Suntem deschiși oricărui organism și oricărei modalități, de la comunicarea acustică la balene până la comunicarea chimică la viermi”, a spus Yovel.

Echipa adaugă că premiul ar putea avea ramificații importante pentru înțelegerea sensibilității animalelor și, prin urmare, să ofere sprijin pentru drepturile animalelor.

Peter Gabriel, muzicianul și co-fondatorul Interspecies Internet, care a contribuit la dezvoltarea conceptului de premiu, a declarat:

Dr. Katherine Herborn, cercetător în comportamentul animalelor la Universitatea din Plymouth, a spus că o aplicație de bunăstare a tehnologiilor de decodare a comunicării animalelor a fost aceea de a înțelege de ce ar putea avea nevoie animalele de fermă pentru un management mai bun.

Cu toate acestea, unii experți au ridicat întrebări etice în legătură cu conversația cu animalele și s-au întrebat dacă IA poate face cu adevărat lumină asupra semnificației sau funcției vocalizărilor animalelor.

„Cred că nicio programare AI nu poate înlocui cunoștințele detaliate și pe termen lung despre societatea în care animalele comunică”, a spus Robert Seyfarth, profesor emerit de psihologie la Universitatea din Pennsylvania.

„A încerca să descopere semnificația mormăitului unui babuin, al fluieratului unui delfin sau al țipătului unui elefant fără a cunoaște mediul social – asta durează ani de zile – este ca și cum ai sări la pagina 137 din Pride and Prejudice și a încerca să explici de ce Elizabeth Bennett îi spune nu domnului Darcy”, a precizat Seyfarth.

Clara Mancini, profesor de interacțiune animal-calculator la Universitatea Deschisă, a spus că este foarte plauzibil ca IA să ne ajute să descifrăm comunicarea animală.

„Dacă are succes, din punctul meu de vedere, aceasta ar fi una dintre cele mai valoroase realizări umane făcute posibile de această tehnologie în dezvoltare rapidă”, a spus ea.

Dar, a adăugat ea, dacă va reuși această mare provocare ne va permite cu adevărat să înțelegem experiența animalelor este o chestiune diferită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel