Inteligența artificială dă bătăi de cap Uniunii Europene. Țările sunt departe de un acord, în ciuda apropierii alegerilor (surse Reuters)

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Înaintea unei întâlniri cruciale programate pentru marți, legiuitorii europeni nu au ajuns încă la un acord în ceea ce privește mai multe aspecte legate de noile reguli privind inteligența artificială, conform a patru surse bine informate. Acest lucru înseamnă că orice acord va fi amânat până în luna decembrie, scrie Reuters.

Regulile propuse privind inteligența artificială trebuie să fie aprobate atât de Parlamentul European, cât și de statele membre ale Uniunii Europene. Până acum, ele au fost discutate de trei ori în cadrul întâlnirilor între parlament și statele UE.

O a patra întâlnire va avea loc marți, urmând discuțiilor programate ale legislatorilor UE cu privire la poziția lor în negocierile referitoare la modelele de bază și sistemele AI cu risc ridicat.

Modelele de bază, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, sunt sisteme AI antrenate pe seturi mari de date, cu capacitatea de a învăța din noi date pentru a desfășura o varietate de sarcini.

Spania, care deține președinția UE până în decembrie, a susținut un acord și a propus compromisuri pentru a accelera procesul. Acestea includ o abordare în trepte pentru reglementarea modelelor de bază, definite ca având peste 45 de milioane de utilizatori, conform unui proiect văzut de Reuters.

Spania dorește, de asemenea, obligații suplimentare pentru modelele de bază foarte capabile (VCFM), cum ar fi ChatGPT, inclusiv verificări regulate pentru a identifica posibile vulnerabilități.

Unii critici susțin că platformele mai mici pot prezenta, de asemenea, riscuri semnificative.

Spania a declarat că a consultat alte țări UE cu privire la compromisurile posibile. Cu toate acestea, sursele afirmă că este puțin probabil să se ajungă la un acord final în următoarea întâlnire.

Este programată o a cincea întâlnire pentru începutul lunii decembrie.

Eșecul de a ajunge la un acord ar putea amâna negocierile până la începutul anului viitor. Discuțiile ar putea fi, apoi, din nou afectate de alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Mai mulți legislatori, printre care șeful industriei UE, Thierry Breton, și co-raportorii pentru Legea privind AI, Dragoș Tudorache și Brando Benifei, și-au exprimat speranța că proiectul de lege va fi aprobat înainte de sfârșitul anului.

UE a început să lucreze la proiectul de lege privind AI în 2021. În mai, Parlamentul European a fost de acord cu un proiect de legislație care include noi reguli privind utilizarea recunoașterii faciale, supravegherii biometrice și altor aplicații AI.

Conform propunerilor, instrumentele AI vor fi clasificate în funcție de nivelul lor perceput de risc, de la scăzut la inacceptabil. Guvernele și companiile care folosesc aceste instrumente vor avea diferite obligații, în funcție de clasificare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel