Inteligența artificială păstrează echilibrul faunei sălbatice. Cum este implementată

Sursă colaj: Pexels
Sursă colaj: Pexels

Deși există opinii conform cărora inteligența artificială ar putea fi sfârșitul speciei umane, iată că există metode prin care cele mai noi tehnologii ne ajută să menținem o faună echilibrată. 

Există un curent de gândire, care se întinde de la filmele SF până la Stephen Hawking, care sugerează că inteligența artificială (AI) ar putea deveni un dezastru pentru oameni. Dar conservaționiştii apelează din ce în ce mai mult la inteligența artificială ca soluție tehnologică inovatoare pentru a aborda criza biodiversității și pentru a atenua schimbările climatice.

Un raport recent al Wildlabs.net a constatat că AI a fost una dintre primele trei tehnologii emergente în domeniul conservării.

”AI poate învăța cum să identifice ce fotografii din mii conțin specii rare sau să identifice un apel al unui animal în afara orelor normale de înregistrări pe teren – reducând enorm munca manuală necesară pentru a colecta date vitale pentru conservare”, scrie site-ul dedicat conservării mediului. 

Identificarea pierderilor de apă

Brazilia a pierdut mai mult de 15% din sursele de apă de suprafață în ultimii 30 de ani, o criză care a ieșit la iveală doar cu ajutorul inteligenței artificiale. Râurile, lacurile și zonele umede ale țării s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea unei populații în creștere, a dezvoltării economice, a defrișărilor și a agravării efectelor crizei climatice. 

Dar nimeni nu a știut amploarea problemei până în august anul trecut, când, folosind ML, proiectul destinat apei MapBiomas și-a lansat rezultatele după procesarea a peste 150.000 de imagini generate de sateliții Landsat 5, 7 și 8 de la NASA din 1985 până în 2020 pe cei 8,5 milioane de kilometri pătrați de teritoriu brazilian. Fără AI, cercetătorii nu ar fi putut analiza schimbările apei din întreaga țară la scara și nivelul de detaliu necesar. AI poate, de asemenea, să distingă între corpurile de apă naturale și cele create de om.

Poate găsi balenele în vastitatea oceanelor lumii

A ști unde se află balenele este primul pas în implementarea unor măsuri precum zone marine protejate pentru a le feri pe mamiferele marine de pericolele care le pasc. Localizarea vizuală a cocoașelor de-a lungul oceanelor vaste este dificilă, dar cântecul lor distinctiv poate călători sute de mile sub apă. National Oceanic and Atmospheric Association (Noaa) din insulele Pacificului, se înregistrează cu ajutorul unor dispozitive acustice pentru a monitoriza populațiile de mamifere marine din insulele îndepărtate și greu accesibile, spune Ann Allen, oceanograf al Noaa.

”În 14 ani, am acumulat aproximativ 190.000 de ore de înregistrări acustice. Ar fi nevoie de o perioadă exorbitantă de timp pentru ca un individ să identifice manual vocalizele balenelor”, a spus Allen.

AI poate număra speciile de animale din parcurile de interes

Salvarea speciilor pe cale de dispariție în bazinul Congo, a doua cea mai mare pădure tropicală din lume, este o sarcină uriașă. În 2020, compania de prelucrare a datelor Appsilon a făcut echipă cu Universitatea Stirling din Scoția și cu agenția pentru parcurile naționale din Gabon (ANPN) pentru a dezvolta algoritmul de clasificare a imaginilor Mbaza AI pentru monitorizarea la scară largă a biodiversității în parcurile naționale Lopé și Waka din Gabon.

Ecologiștii au folosit camere automate pentru a captura specii, inclusiv elefanți africani de pădure, gorile, cimpanzei și pangolini, care apoi trebuiau identificați manual. Clasificarea a milioane de fotografii ar putea dura luni sau ani, iar într-o țară care pierde aproximativ 150 de elefanți în fiecare lună din cauza braconierii, timpul contează.

Algoritmul Mbaza AI a fost folosit în 2020 pentru a analiza peste 50.000 de imagini colectate din 200 de capcane de cameră răspândite pe 7.000 km pătrați de pădure. Mbaza AI clasifică până la 3.000 de imagini pe oră și are o precizie de până la 96%. Ecologiștii pot monitoriza și urmări animalele și pot identifica rapid anomalii sau semne de avertizare, permițându-le să acționeze rapid atunci când este necesar. Algoritmul funcționează și offline pe un laptop obișnuit, ceea ce este util în locații cu o conexiune slabă la internet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel