Inteligența artificială se dezvoltă și în România. UBB implementează un proiect european de 10 milioane de euro

Foto: Universitatea Babeș-Bolyai
Foto: Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea 'Babeş-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca va implementa un proiect din domeniul inteligenţei artificiale, cu un buget de 10 milioane de euro, care îşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în prezent în mediul industrial.

 

'Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca va implementa ca membru al unui consorţiu format din 17 institute de cercetare, parteneri industriali şi universităţi de top din Europa, un proiect european de mare anvergură în domeniul Inteligenţei Artificiale (AI).

Proiectul Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI) îşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în prezent în mediul industrial pentru abordarea provocărilor şi fructificarea oportunităţilor generate de folosirea inteligenţei artificiale în sisteme şi echipamente conectate, scrie Agerpres.

Sunt vizate aplicaţii verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate, sisteme IIoT (Industrial Internet of Things) şi vehicule autonome conectate', se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.

Potrivit sursei citate, misiunea proiectului AI4CI se aliniază astfel strategiei europene pe IA, care identifică dezvoltarea inteligenţei artificiale în contextul industrial ca pas critic în atingerea obiectivului UE de a deveni lider în Inteligenţa Artificială.

'Proiectul AI4CI va fi implementat în următorii 4 ani şi are un buget total de 10 milioane euro. Programul dezvoltat de AI4CI va asigura o pregătire de elită a viitorilor specialişti în inteligenţa artificială, un domeniu cu o evoluţie remarcabilă şi dezvoltare rapidă', se mai arată în comunicat. Proiectul va contribui la acoperirea nevoilor companiilor şi antreprenorilor, precum şi la maximizarea potenţialului centrelor de cercetare şi hub-urilor de inovare digitală.

'Ecosystem UBB în inteligenţa artificală (AI) este unul din cele mai puternice la nivel naţional, cu vizibilitate şi impact internaţional. Mă bucur că suntem parte a acestui proiect, AI şi dezvoltările inovative în tehnologie/inginerie la UBB, fiind astăzi definitorii pentru UBB, aşa cum se confirmă acest lucru de înfiinţarea Biroului European Institute for Innovation and Technology (EIT Digital) pentru România la UBB', declară, potrivit comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel