Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a dezmințit orice tentativă a Statelor Unite de a cumpăra Groenlanda.
Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat că SUA nu mai vor să cumpere Groenlanda. Acesta a vizitat teritoriul autonom danez în timp ce a încheiat o călătorie de patru zile care a inclus o întâlnire a miniștrilor de externe din țările care se învecinează cu zona arctică.
„Sunt în Groenlanda, deoarece Statele Unite apreciază profund parteneriatul nostru și vor să-l facă și mai puternic”, a declarat Antony Blinken. El a subliniat că nu a fost acolo pentru a cumpăra țara, semnalând o schimbare de politică din partea administrației Trump. Întrebat dacă SUA au exclus definitiv planurile de a cumpăra Groenlanda, Blinken a răspuns cu un zâmbet: „Pot confirma că este corect ce spuneți”.
Donald Trump, președintele SUA între 2017 și 2021, a anunțat în august 2019 că se gândește să cumpere teritoriul danez, care reprezintă un sfert din mărimea SUA.
„Danemarca îl deține în esență”, a spus el la acea vreme. „Suntem aliați foarte buni cu Danemarca, protejăm Danemarca așa cum protejăm și alte zone din lume. Așadar, conceptul a apărut și am spus: Cu siguranță că va avea loc. Din punct de vedere strategic ne-ar interesa, dar vom vorbi puțin cu ei. Nu este ceva iminent pentru noi", preciza Donald Trump în 2019. Achiziția ar fi „în esență o mare afacere imobiliară”, a mai spus Trump. La scurt timp, propunerea lui Trump a fost descrisă ca „absurdă” de guvernul danez și a provocat o confuzie diplomatică.
Anul trecut, SUA au redeschis un consulat în capitala Groenlandei, Nuuk, și au promis ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile.
În timp ce a vorbit despre potențiale finanțări suplimentare, Blinken a fost ambiguu în privința noilor proiecte americane, chiar dacă noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la începutul săptămânii.
„Am dori să găsim modalități de a consolida și mai mult relația comercială”, a spus Blinken.
De cealaltă parte, noul prim-ministru al Groenlandei, Mute Egede, care a venit la putere în aprilie, a declarat că este „convins că acest deceniu va fi începutul unei noi ere în relația dintre țările noastre”, precizează TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News