Înțepăturile la inimă reprezintă o problemă comună în rândul oamenilor, dar acestea nu reprezintă întotdeauna o problemă gravă.
Înțepăturile la inimă sunt catalogate după frecvența cu care apar, dar în majoritatea cazurilor nu sunt periculoase. Sunt percepute ca o senzație de durere ascuțită, ca un impuls. De cele mai multe ori apar în partea stângă a pieptului, chiar în dreptul inimii și au o durată scurtă, de câteva secunde.
Stresul, emoţiile puternice, examenele, necazurile, lipsa de calciu și magneziu din organism, dar și efortul fizic și intelectual intens sunt responsabile de înţepături de inimă.
Aceste dureri apar pe fondul unor mişcări bruşte, după un efort intens efectuat cu brațele. Nevralgiile intercostale sau, cum se numesc în popor, junghiurile reprezintă o altă cauză a apariției înțepăturilor de la nivelul inimii. Schimbările de temperatură pot provoca contracturi musculare, inflamații ale articulațiilor dintre coaste și stern, sau, mai grav, traumatisme ale toracelui.
Cele mai predispuse persoane pentru înțepături la inimă sunt cei care depun efort fizic constant sau care au o profesie sedentară. De asemenea, persoanele care petrec mult timp la birou, în fața calculatorului, fără a lua pauze sau a se afla într-o poziție corectă și confortabilă a posturii corpului. Șoferii care parcurg des drumuri lungi și petrec o mai bună perioadă din timp într-o manieră tensionată.
Stresul, emoțiile puternice, necazurile, lipsa de calciu și magneziu din organism, dar și consumul de alimente la ore târzii favorizează aceste înțepături la inimă.
Durerea în piept este însoțită de alte simptome precum transpirații reci, amețeli, stare de slăbiciune, stare de greață și chiar vomă, palpitații și senzații de sufocare. Când organismul resimte astfel de afecțiuni, este necesar să ne adresăm serviciilor medicale de urgență pentru că pot identifica boli precum infarctul miocardic, embolie pulmonară, miocardita sau pericardita.
Durerea care se resimte ca o apăsare sau ca o presiune în zona toracelui, susținută de obicei în spatele sternului, are o suprafață mare de resimțire, aproximativ de o palmă. Poate să se extindă către spate, gât, maxilare și în brațe. De obicei, presiunea se simte la nivelul brațului stâng, urmată de furnicături în degete și tremurat.
Intensitatea unor astfel de simptome poate dura între câteva minute și ore și se pot agrava pe măsură ce activitatea noastră devine mai intensă.
Unele afecțiuni respiratorii sau șocuri puternice din trecut care încă se mai resimt prin atacuri de panică și anxietate pot provoca, de asemenea, înțepături la inimă.
Dacă starea de rău se agravează, iar durerile persistă, nu ezita să te adresezi unui medic de specialitate în traducerea durerilor și diagnosticarea corectă a afecțiunii. Înțepăturile la inimă pot să ne spună că suferim de boli la care nici nu ne gândim. Fără să îți dai seama poți suferi de anevrism arterial atunci când s-a produs dilatarea unui vas de sânge și poate produce rupturi. Poate fi greu de depistat și de multe ori se manifestă ca o senzație de durere pulsatilă la nivelul gâtului, abdomenului sau în zona inghinală.
Miocardita poate apărea de la o infecție virală, netratată, iar simptomele variază. Cele mai des întâlnite sunt starea de leșin, respirația greoaie și amețeala. Această boală este destul de rară și are ca efect mărirea inimii și slăbirea funcțiilor vitale pe care aceasta le are. Pe termen lung, duce la oboseală și disfuncții ale organismului.
Atunci când te doare inima, nu neglija plămânii. Aceste două organe vitale sunt în strânsă legătură și se impune un control amănunțit al tractului respirator. Inima și plămânii oxigenează aerul pe care îl respirăm și îl trimit mai departe în corp spre celelalte organe.
Medicul cardiolog este cel îți va face un consult de specialitate amănunțit, bazat pe o schemă completă. Stabilește diagnosticul și schema de tratament. Dacă te confrunți cu senzații de amețeală, dificultate în respirație sau pierderea echilibrului, consultul cardiologic este esențial pentru a preveni și combate aceste înțepături la inimă, precizează BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News