Interdicție la importul de diamante din Rusia, după ce UE a plafonat prețul petrolului

foto: Freepik
foto: Freepik

Sancțiunile propuse de UE nu fac nicio referire la inspecțiile petroliere din strâmtorile daneze, pe unde tranzitează și țițeiul din Moscova. Mai nou, și importul de diamante din Rusia este ținut sub observație.

UPDATE 1- Comisia UE propune interzicerea diamantelor rusești, după înăsprirea plafonului prețului petrolului 

Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante și gaze petroliere lichide din Rusia și, de asemenea, să înăsprească punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, ca parte a noilor sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat miercuri diplomații UE, potrivit Reuters.

Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni, pe care cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene îl vor discuta vineri, conține și o interdicție privind tranzitul prin Rusia a mărfurilor și tehnologiilor care ar putea stimula capacitățile industriale ale țării, plus interdicții de import pentru o serie de metale.

Acordul asupra unui pachet final este de așteptat să dureze săptămâni, deoarece un acord va necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state UE.

Propunerea include o interdicție a importurilor directe de diamante din Rusia de la 1 ianuarie 2024 și punerea în aplicare din martie a unui mecanism de trasabilitate care ar împiedica importurile de pietre prețioase rusești procesate în țări terțe, au spus sursele diplomatice ale UE.

Mecanismul de trasabilitate este menit să fie coordonat cu țările G7, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Japonia.

Pentru a înăspri punerea în aplicare a plafonului prețului petrolului, stabilit de G7 la 60 de dolari pe baril de țiței, propunerea solicită companiilor de transport maritim să detalieze costurile de transport și de asigurare pentru mărfurile rusești de petrol pe care le transportă.

„Logica de a impune mai multă transparență este de a împiedica companiile de transport maritim să ascundă prețul real al petrolului transportat de petrolier prin fuzionarea acestuia cu costurile de transport și asigurare”, a spus un diplomat UE.

Controale la sânge

Pentru a împiedica Rusia să-și extindă în continuare flota din umbră, Comisia UE a propus controale la exportul tancurilor, vechi și noi, către Rusia. Nu era clar dacă țările mari de transport maritim precum Grecia sau Cipru vor fi de acord.

Comisia a declara că pachetul va avea noi interdicții de import și export, acțiuni pentru înăsprirea plafonului prețului petrolului și pentru a contracara eludarea sancțiunilor UE și va viza actori din sectoarele armatei, apărării și IT ale Rusiei, precum și alți factori economici importanți. operatori.

Financial Times a raportat că Danemarca va avea sarcina de a inspecta și, eventual, de a bloca petrolierele rusești care navighează prin apele sale, conform noilor planuri ale UE de a impune plafonul petrolului rusesc.

Ziarul spunea că Danemarca va viza tancurile care tranzitează prin strâmtorile daneze fără asigurare occidentală, adăugând că tot petrolul Rusiei transportat prin Marea Baltică, sau aproximativ 60% din totalul exporturilor sale maritime, traversează strâmtorii daneze în drum spre piețele internaționale.

Comisia nu a avut niciun comentariu cu privire la raportul FT.

Un oficial al UE, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că propunerea de sancțiuni nu impune Danemarcei noi obligații în ceea ce privește aplicarea plafonului de preț și mai mulți diplomați UE au spus că în propunerea Comisiei nu se menționează Danemarca sau vreo inspecție a navelor.

Propunerea extinde, de asemenea, lista de bunuri care nu pot fi vândute Rusiei, deoarece ar putea ajuta la războiul Moscovei împotriva Ucrainei și interzice vânzarea de software pentru companii de management și pentru design și producție industrială, au spus diplomații.

Dacă este aprobată, Comisia a spus că propunerea va „sancționa, de asemenea, peste 120 de persoane și entități suplimentare pentru rolul lor în subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel