În cadrul unui workshop din Japonia s-a discutat despre fasciculele laser de 10 PW înregistrate la Măgurele. Prin această apariție, într-una dintre cele mai dezvoltate țări de pe glob, România a intrat în topul cercetării laserelor.
La European Research Infrastructure Consortium (ERIC) de la Măgurele au fost înregistrate primele fascicule de lumină de 10 PW. Acestea au fost lansate pe 13 aprilie 2023.
În cadrului unui workshop de la Yokohama, Japonia, profesorul Domenico Doria a făcut acest anunț care a generat interes mondial. Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, a fost prezent la eveniment.
Prin această apariție într-una din cele mai dezvoltate țări de pe glob, România a intrat în topul cercetării laserelor.
De curând, într-un interviu acordat DC News, ambasadorul Ovidiu Dranga a făcut precizări referitoare la interesul comunității științifice internaționale față de laserul de la Măgurele
„Bătălia viitorului este pentru relevanță, ori asta înseamnă o poziţionare cât mai avantajoasă pe viitoarele lanţuri de producție la nivel global. Asta este marea provocare! Probabil că lucrurile astea nu sunt foarte atrăgătoare pentru publicul larg, dar sunt discutate în anumite cercuri. Eu cred că este momentul să discutăm despre lucrurile astea într-o altă manieră. Șansa României este să intre în noile lanţuri de producţie la nivel global.
Gândiţi-vă ce ar însemna ca laserul de la Măgurele să permită apropierea României de zona de cercetare pentru zona care priveşte fuziunea nucleară. Tot ce lipsește, probabil, este o anumita corelare a demersurilor și, de ce nu, plasarea acestui subiect în prim-planul dezbaterii politice și a contactelor diplomatice“, spunea, acum aproape 2 luni, ambasadorul Ovidiu Dranga.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu