'Secesionismul' preşedintei Tsai Ing-wen este cauza înfrângerii partidului său în alegerile din Taiwan, condideră analiștii media din China.
Răsunătoarea înfrângere electorală de la sfârşitul săptămânii trecute a partidului preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen este văzută ca o consecință a 'poziţiei ei secesioniste' şi o invită 'să-şi reconsidere' intransigenţa faţă de Beijing, informează agenţia de presă AFP. Tsai a demisionat de la conducerea Partidului Progresist Democrat (PPD), la putere în insulă, după ce formaţiunea, tradiţional pro-independenţă, a pierdut sâmbăta numeroase posturi în urma alegerilor municipale.
Kuomintang (KMT), principalul partid de opoziţie şi considerat cel mai dispus spre un compromis cu Beijingul, a înregistrat mai multe succese, într-un context de puternice presiuni economice chineze. Partidul Comunist Chinez (PCC), care conduce China continentală, consideră că Taiwanul face parte integrantă din teritoriul chinez. Însă insula este condusă de la mijlocul anilor 1940 de un regim rival, format în urma războiului civil chinez. Cu toate acestea, teritoriul insular nu şi-a declarat niciodată independenţa şi nu a fost recunoscut ca stat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
Stagnare economică
Cotidianul chinez oficial China Daily estimează într-un editorial că alegătorii taiwanezi şi-au exprimat în primul rând nemulţumirea faţă de stagnarea economică. 'Postura secesionistă a administraţiei Tsai nu doar a deteriorat relaţiile cruciale cu partea continentală a Chinei, ci i-a şi ştirbit popularitatea de ambele părţi ale strâmtorii Taiwan', subliniază publicaţia. 'Alegerile arată că (administraţia Tsai) a trădat interesele Taiwanului şi a devenit un factor perturbator ale cărui acţiuni s-au îndepărtat de nevoile concrete ale taiwanezilor', se mai spune în editorial.
Reducerea pensiilor şi a numărului de zile libere a agravat resentimentul populaţiei faţă de dificultăţile economice şi un cost de trai în creştere. După ce a fost aleasă în 2016, Tsai Ing-wen a refuzat să recunoască că Taiwanul şi China continentală fac parte 'dintr-o singură Chină', contrar predecesorului său Ma Ying-jeou (KMT). Beijingul a încercat să o pedepsească pe Tsai prin intensificarea manevrelor militare, atrăgând de partea sa noi aliaţi diplomatici ai Taiwanului şi limitând numărul de turişti chinezi care vizitează insula. 'Partidul (dnei Tsai) trebuie să reflecteze la eşecul său şi trebuie să-şi reconsidere poziţia asupra relaţiilor' cu Beijingul, consideră cotidianul Global Times.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu