Planeta se află într-un moment crucial privind schimbările climatice, avertizează specialiştii. În acest context, apar şi "soluţii" pentru economisirea de energie şi, astfel, pentru reducerea poluării.
Într-o notă ironică, jurnalistul Val Vâlcu a exprimat două "soluţii" pentru reducerea consumului de energie la nivel european, dar a spus şi de ce olandezii, care momentan se opun intrării României în spaţiul Schengen, se vor lupta să ajungă în spaţiul românesc în viitor.
"Eu unul sunt îngrijorat cu schimbările astea climatice. Sunt multe dovezi ştiinţifice. E şi normal, pentru că dacă aduci în mediu cantitatea de gaz din vremea dinozaurilor, dacă refaci compoziţia atmosferică de atunci, vei avea şi condiţiile de atunci.
O satisfacţie tot am, că se va bate Olanda să intre cu cetăţenii în spaţiul românesc. Asta pentru că acolo unde împărăţeşte Olanda acum va fi puţin din Marea Nordului, cam până la Dortmund, dacă se topesc gheţarii.
Dar eu am soluţii. La ce renunţăm prima dată? Eu vin din comunism. La ce am renunţat prima dată? Păi, ca să nu mai consumăm curent, la televizor. Deci eu aş închide internet, asta e soluţia mea. Internet cu porţia! Două ore pe zi, între 8 şi 10 seara. Intri în primul rând pe site-ul Comisiei Europene, unde trebuie să stai 15 min. Poate şi pe la guvernul naţional în fugă. După care te mai distrezi, pui două poze, te uiţi pe Tik Tok. Până la 10! Că la ora aia, stingerea, că serverele merg cu curent şi noaptea nu sunt celule fotovoltaice, nu bate soarele în parcul fotovoltaic.
Hai să terminăm cu vrăjeala asta, serios vorbind acum, cu criptomonedele. Am avut şi noi Caritasul, care însă nu a dăunat planetei. Cam asta e treaba cu criptomoneda. Unii plătesc şi câţiva câştigă, iar fraierii rămân cu gaura. Criptomoneda mănâncă energie electrică de rupe. Cu astea două lucruri aş începe eu!", a precizat, ironic, Val Vâlcu, în timpul emisiunii Nod în Papură, cu Alfred Bulai.
Profesorul Johan Rockstrom spune că planeta are nevoie de acţiuni colective din partea naţiunilor pentru a evita o criză climatică fără precedent, dar afirmă şi că, din nefericire, tensiunile geopolitice împiedică acest lucru.
"Suntem aproape de un moment fără întoarcere, nu vom mai putea schimba nimic. Şi timpul se scurge extrem de rapid", a transmis Rockstrom, conform The Guardian.
Emisiile de CO2 ar trebui să scadă la jumătate până în 2030 pentru a îndeplina ţinta agreată prin acordul de la Paris de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Cu toate astea, emisiile nu doar că nu scad, ci cresc, după cum arată rapoartele climatice, iar giganţii petrolieri fac profituri astronomice.
Toate agenţiile cheie ale ONU au emis rapoarte alarmante în ultimele zile. Spre exemplu, Agenţia de Mediu a ONU spune că "nu a existat vreo cale credibilă care să ne ducă spre limitarea creşterii temperaturii" şi că "singura cale de a limita impactul unei crize climatice este transformarea rapidă a societăţii".
În ritmul actual, până în 2030 vom avea o creştere a temperaturii medii anuale cu 2,5 grade Celsius, lucru care ar condamna lumea la o catastrofă climatică, potrivit Agenţiei de Mediu a ONU. Doar câteva ţări şi-au accelerat planul de reducere a emisiilor în acest an, deşi toate au promis să ia măsuri la Cop26, summit-ul climatic găzduit de ONU la Glasgow anul trecut.
Agenţia meteorologică a ONU transmite că toate emisiile de gaze de seră au atins niveluri record în 2021, iar o creştere alarmantă s-a înregistrat la emisiile de metan.
"Este un moment crucial. Nu doar din cauza acestor rapoarte care ne arată că emisiile cresc în continuare, ci şi pentru că avem multe dovezi ştiinţifice că suntem aproape de un moment fără întoarcere. Ne apropiem de limite", a declarat Rockstrom, care este directorul Institutului Potsdam pentru Studiul Impactului Climatic din Germania. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci