Dr. Cristian Pandrea a explicat cum se intervine în cazul accidentelor vascular cerebrale, indiferent de tipul acestora.
"În ambele situaţii, şi în cazul AVC-ului hemoragic şi în cazul celui ischemic, intervenţia trebuie să fie de multe ori rapidă şi de multe ori invazivă. Este necesar ca unitatea sanitară unde ajunge un asemenea pacient să dispună de nişte facilităţi speciale", a precizat medicul.
Vorbind despre motivul pentru care se produce un accident vascular cerebral ischemic, dr Pandrea a spus că acesta apare pentru că "din diverse motive, are loc obstrucţia vasului care irigă un anumit teritoriu cerebral. Şi simptomele sunt legate de teritorializarea obstrucţiei respective".
"Adică îşi pierde funcţia unui membru?", a întrebat Val Vâlcu.
"Exact, îşi poate pierde funcţia unui membru sau a ambelor membre. De obicei e pe o parte, că e stânga sau dreapta. De obicei, în cazurile astea de AVC ischemic, se afectează zona cerebrală opusă de membrele respective. Dar poate fi vorba şi despre imposibilitatea de a mai comunica, care se numeşte afazie şi e de mai multe tipuri, pot fi şi tulburări de vedere, fie vederea înceţoşată, fie vederea nu mai e panoramică.
De asemenea, dat fiind faptul că o mulţime de analizori au zonele de referinţă în teritoriul cerebral, dacă zona e afectată, unul sau mai multe dintre aceste simţuri pot fi afectate. Pacientul poate să nu mai audă bine. Există şi tulburări ale simţului gustului, mirosului, etc. Toate aceste simţuri au centri în substanţa cerebrală", a mai arătat medicul.
"Dacă ne gândim la o actriţă celebră, la Stela Popescu, ea a avut aceste semne, pe care lumea nu le-a observat. A avut dificultăţi de exprimare, a pierdut coerenţa discursului...", a indicat Val Vâlcu.
"Exact. Şi mai ales dacă lucrurile astea se confundă cu nişte mici tulburări de memorie sau nişte tulburări de vorbire, pot fi puse pe seama oboselii, a vârstei înaintate...", a replicat dr. Pandrea.
Întrebat dacă s-ar fi putut interveni în cazul Stelei Popescu, specialistul a spus că "nu doar în cazul Stelei Popescu, ci în toate cazurile. E de dorit şi asta trebuie să educăm în populaţie ca orice simptom, pe care trebuie să le aducem des pe tapet, să ridice un semnal de alarmă şi să ne ducă la medic. Trebuie cerut sprijin medical pentru aşa ceva, chiar dacă se poate spune că această supralicitare a unor simptome încarcă sistemul medical într-o oarecare măsură, pentru că nu e cazul de AVC la orice durere de cap. Dar ar putea preveni nişte lucruri mai severe şi ar putea determina ca în cazul AVC calitatea vieţii de după să fie una net superioară".
"Acest tip de urgenţă este dintre cele mai periculoase, nefaste pentru viitorul pacientului, pentru că e vorba de afectarea unui organ esenţial pentru supravieţuire, creierul. Dintre cauze, aş menţiona pe cele mai importante, care se constituie fie drept cauze directe, fie factori de risc cardiovascular.
Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii importanţi, cu atât mai mult cu cât un procent important din populaţie este suferindă de această afecţiune.
E vorba despre anumite, hai să zicem, afecţiuni metabolice care includ creşterea glicemiei în cazul diabetului zaharat, creşterea nivelului de lipide în sânge.
Şi vârsta înaintată este una dintre cauzele importante. Marea majoritatea a AVC-urilor se întâmplă la persoane cu vârstă peste 50 de ani. Deşi, în ultima vreme, ca şi la celelalte afecţiuni cardiovasculare, se observă o deplasare şi către vârstele tinere.
Există, în plus, factori mai puţin întâlniţi, anumite anomalii şi malformaţii congenitale vasculare, ceea ce înseamnă, de fapt, o calitate proastă a peretelui vascular şi posibilitatea de a ceda.
Astea ar fi cauzele principale, la care se adaugă anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul, consumul exagerat de alcool. Astea întregesc tabloul de cauze", a declarat medicul Cristian Pandrea. VEZI CONTINUAREA AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News