Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre cancerul de prostată.
Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, despre tehnicile moderne de tratament folosite în cazul prostatei. Potrivit acestuia, ele sunt destul de avansate și putem ține pasul și noi, ca țară, cu celelalte țări din vestul Europei.
„Putem să ne lăudăm deja, de trei ani de zile, cu un program de fusion biopsy, puncția biopsiei ghidată RMN, acea fuziune între imaginea ecografică în timp real, în timpul unei puncții prostatice, cu imaginea de RMN obținută la un examen recomandat de medicul urolog. Deja avem trei ani de când am implementat tehnica la Sanador.
În anul 2016, am luat primul contact cu această tehnică, la început mult mai sofisticată, așa părea cel puțin. Acum, este o tehnică de rutină, cel puțin pentru noi, beneficiind de aparatură și evoluția este destul de bună pentru că ajutăm identificarea leziunilor de mici dimensiuni, 6-7 mm, care au un scor imagistic pe RMN undeva între 4-5, poate și în unele cazuri 3, și identificăm cancerul de prostată într-un stadiu incipient sau poate mult pre-incipient”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„E suficient tratamentul medicamentos în aceste cazuri?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Nu. Sunt o grămadă de studii care susțin în continuare partea fie de prostatectomie, fie de radioterapie ca și tratament curativ. Nu vorbim de tratament medicamentos pentru că tratamentul medicamentos se va rezuma la hormonoterapie care are efecte adverse pe durată lungă și vorbim de partea de chimioterapie a tratamentului medicamentos pe care o lăsăm doar în cazul în care vorbim de un cancer de prostată metastazat”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„Din punctul nostru de vedere, al medicilor urologi care suntem și chirurgi urologi, vom recomanda tot timpul partea de prostatectomie. Îi vom explica pacientului de ce recomandăm acest lucru. Bineînțeles că nu tuturor pacienților le vom recomanda să facă prostatectomie. Sunt categorii de pacienți pe care îi și selecționăm pentru anumite cazuri, dar noi, ca și standard, vom merge, în mare parte, pe prostatectomie, fie ea deschisă, laparoscopică sau robotică”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu.
„Care ar fi recomandările? În ce caz e mai necesară intervenția robotică?", a întrebat Val Vâlcu.
„Partea asta de chirurgie robotică, teoretic, ar fi un beneficiu pentru fiecare pacient, doar că vine cu niște dezavantaje din punct de vedere al costurilor.
Ea e mai sigură pentru pacient. Pe de altă parte, avantajul cel mai mare este postoperator, recuperarea pacientului mai rapidă, și partea de continență care este mult mai bună pentru că noi, în chirurgia robotică, lucrăm într-un spațiu foarte îngust.(...) Automat, beneficiul este mult mai mare și pentru medic și pentru pacient.
Traumatismul este mai mic, sângerarea e mai redusă, dar avantajul în a face ceea ce se numește prostatectomie radicală, deci scoaterea prostatei, și a face anastomoză între ceea ce rămâne, uretra și vezica urinară, este mult mai bună în chirurgia robotică pentru că vezi aproape. Ai alt control, față de chirurgia clasică.”, a spus Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci