Luca Mazzucchelli este un expert în psihologie, psihoterapeut și fondator de afaceri, dedicat să aducă psihologia în sfera cotidianului, prin diverse eseuri și lucrări. Printre titlurile semnate de el și publicate de Editura ap! se numără "Teama care devine curaj" și "Totul e greu înainte să devină ușor". De asemenea, pregătește o carte de referință intitulată "Factorul 1%", care va fi lansată în curând. Luca Mazzucchelli explorează mereu noi modalități de a face psihologia mai accesibilă și mai relevantă pentru oamenii din viața de zi cu zi.
Pe platformele sale de socializare, Luca Mazzucchelli are o audiență uriașă, oferind sprijin în rezolvarea problemelor de natură psihologică pentru sute de mii de oameni. De asemenea, este solicitat ca vorbitor la evenimente din domeniu și a fost recunoscut ca fiind „Cel Mai Bun Coach” în probleme de psihologie de către Asociația Coachilor Italieni. Activ ca editor al revistei „Psicologia contemporanea” și consultant editorial pentru diverse serii de cărți, Luca Mazzucchelli împărtășește această experiență din Milano, alături de soție și cei trei copii ai lor.
În lucrarea sa, „Era inimii”, autorul propune o schemă simplă de a urma calea succesului, subliniind că acesta este strâns legat de capacitatea de adaptare și schimbare. Ideea centrală pe care Luca Mazzucchelli o transmite este că succesul nu constă doar în obținerea unor lucruri, ci mai degrabă în transformarea personală: a fi, nu doar a avea. Subliniind că drumul spre realizare presupune o evoluție personală, mesajul său esențial este că pentru a obține mai mult, trebuie să devii mai mult. Este un îndemn ce ar trebui să inspire pe oricine își dorește să atingă succesul.
DC News: Care este pentru tine cea mai mare sursă de inspirație?
„Viața. Și, pentru mine, viața nu înseamnă doar timpul care trece, ci o serie de experiențe care sunt, în definitiv, marea mea inspirație. Încerc permanent să cresc nivelul frecvenței și intensității experiențelor de viață în care sunt implicat, alături de persoanele dragi mie”, a zis autorul.
DC News: Ai fost vreodată în România? Cum crezi că va fi primit de publicul român stilul tău și modul în care abordezi psihologia?
„Nu am fost niciodată în România, dar sper să vin cât mai curând. Dat fiind că sufăr de „sindromul impostorului”, pe de o parte, îmi fac mereu o grămadă de gânduri negative cu privire la cum va fi primită munca mea de noii cititori. Pe de altă parte, mă gândesc că modul meu de a comunica este foarte sincer și reflectă, la urma urmelor, persoana care sunt și care vreau să fiu. Ne aflăm într-un moment istoric în care este nevoie de autenticitate, iar acest lucru mă face să sper că publicul român îmi va aprecia stilul”, a mai punctat Luca Mazzucchelli.
DC News: Care ai zice că a fost momentul definitoriu pentru cariera ta de până acum?
„E greu să găsesc doar un punct de turnură. Cred, însă, că 3 decizii pe care le-am luat m-au ajutat mai mult decât altele să devin cel care sunt acum. Prima a fost să îmi fac curaj să fac filmulețe pe YouTube într-un moment în care foarte puțini făceau acest lucru (asta se întâmpla în anul 2012). Pe atunci, oamenii îmi spuneau: „Ești nebun să te expui în felul ăsta, psihologii nu fac așa ceva”. Dar, în realitate, a fost o intuiție care mi-a adus foarte multă valoare, poate tocmai datorită faptului că mi-a dat ocazia să împart atât de multă valoare persoanelor. Un al doilea punct-cheie a fost să vorbesc la TEDx, acum câțiva ani, și să decid să dedic 9 luni pentru a-mi pregăti cât mai bine acel discurs de 18 minute. A fost o decizie grea, însă m-a ajutat să cresc foarte mult din punct de vedere profesional. De la acel filmuleț de pe YouTube, oamenii au început să mă vadă nu doar ca pe un bun psiholog, ci și ca pe un comunicator cu un mare potențial. Al treilea moment-cheie a fost când am devenit tată. Faptul că am întemeiat o familie cu Giulia, soția mea, m-a făcut să fiu un om complet. Să fiu tatăl a trei copii este, pentru mine, cel mai important curs de dezvoltare personală pe care l-aș fi putut face. Mă obligă să mă schimb, să cresc odată cu ei, să-mi ascult emoțiile, să ies din zona de confort... Și toate acestea sunt lucruri care apoi mă fac să fiu un profesionist mai bun”, a spus Luca Mazzucchelli, pentru DC News.
DC News: Ce speri să schimbi prin cartea ta, Era inimii, și ce te aștepți să se întâmple când oamenii vor înțelege că nu mai suntem în era corpului și nici în era minții, ci că trebuie să punem emoțiile în centrul vieții noastre?
„În tot ceea ce scriu, sunt mânat de dorința de a ajuta oamenii să-și schimbe în bine viața pe care o duc. Cartea Era inimii, în special, începe cu o dedicație care este o promisiune de onoare pe care o fac cititorului și care, în esență, poate fi spusă astfel: „Dacă vei citi cu atenție și cu deschidere mentală de la început până la sfârșit, vei lua o decizie care îți va schimba viața în bine pentru totdeauna”. De altfel, cei care citesc cartea îmi scriu adesea ca să-mi spună ce decizii au luat. Este interesant de observat că acestea sunt foarte diferite între ele, luate de multe ori cu greutate, dar și cu un puternică sentiment eliberator”, a mai spus scriitorul.
DC News: Ai un mesaj pentru cititorii români?
„Era inimii vrea să demonstreze cititorului că primul și cel mai important ingredient pentru o viață fericită este curajul. De exemplu, ca să crești un copil fericit, cu siguranță este nevoie de multe elemente. Dar, pe scurt, putem spune că cel mai important dintre toate este curajul. Curajul de a impune reguli pe care le va înțelege mai târziu, curajul de a iniția cu el o discuție incomodă, curajul să faci un sacrificiu pe care poate nu ar fi trebuit să-l faci. Același lucru îl putem spune dacă ne gândim și la ce este nevoie pentru a avea o relație fericită. Sau o profesie fericită. Avem nevoie de curaj pentru a ne realiza și a ne scoate la iveală unicitatea. Însă curajul se găsește în frică, adică în ceea ce ne sperie și ne pune în dificultate din punct de vedere al emoțiilor. Dacă ar fi să aleg un singur mesaj pe care aș vrea să-l rețină cititorul, ar fi acesta: frica este principalul ingredient chimic al entuziasmului. Nu trebuie să o evităm, ci să o înfruntăm, ca să ieșim mai compleți și mai fericiți”, a fost sfatul autorului.
DC News: Îți mulțumesc din nou pentru interviu. Ne poți spune la ce lucrezi în momentul de față?
„În ultimii ani, am aprofundat cu toată atenția rolul valorilor în echilibrul vieții noastre. În secolul V î.Hr., grecii spuneau că măreția se găsește în fraza: „Cunoaște-te pe tine însuți”. După părerea mea, să te cunoști pe tine însuți înseamnă să înțelegi care îți sunt valorile, adică motivele pentru care consideri că viața merită trăită. Așadar, munca mea se concentrează pe a ajuta oamenii să înțeleagă care sunt cele mai profunde valori ale lor și, apoi, să le pună în centrul existenței lor. Viața este semnificativă în măsura în care acționăm în concordanță cu cele mai profunde valori ale noastre. Dimpotrivă, dacă nu ținem cont de valorile noastre și facem lucruri care nu se potrivesc cu ele, viața ne va fi plină de insatisfacții. În definitiv, cred că aceasta era cea mai firească direcție în care îmi puteam îndrepta atenția după ce am scris Era inimii. A fost o plăcere să vorbesc cu voi și sper să vă cunosc curând în persoană pe voi și pe cititorii români”, a încheiat Luca Mazzucchelli, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu