Mai puțin de 24 de ore ne mai despart de evenimentul care va marca lumea teatrului. Este vorba despre organizarea Galei UNITER, pornită ca o idee a directorului Teatrului Național din Târgu Mureș, Gasparik Attila. Evenimentul de prin rang al teatrului românesc va deveni realitate luni, pe 28 aprilie 2014, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Gasparik Attila a acordat un interviu pentru DC News în care a vorbit despre ceea ce înseamnă Gala UNITER.
"Pentru Târgu Mureș înseamnă foarte mult că această Gală UNITER va avea loc aici. Târgu Mureș este un oraș de teatru, are un Teatru Național și are o Universitate de Teatru. În acest oraș, teatrul are un grad foarte ridicat al importanței. Gala UNITER este o încoronare a mișcării teatrale care s-a făcut în Târgu Mureș. De asemenea, este un prilej ca orașul să își arate "adevărata față" în media românească. Prin această Gală vrem să atragem atenția publicului că încă mai avem resurse în ceea ce privește turismul cultural. Târgu Mureș se poate vizita și pentru teatru. Chiar merită acest lucru!", ne-a spus directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.
Gasparik Attila iubește foarte mult teatrul, dovadă și felul în care vorbește despre această ramură a artei: "24 din 24 de ore le petrec în teatru. Pentru mine este o formă de viață. Eu cred și știu că fără teatru se poate trăi, dar nu are niciun rost".
Care sunt problemele actorilor din România
Acesta ne-a vorbit și despre problemele cu care se confruntă actorii din Târgu Mureș, probleme pe care le întâlnesc, de fapt, aproape toți artiștii români și nu numai. "Nu cred că putem vorbi despre probleme specifice zonei. Vorbim despre o problemă generală în această țară. Toată problema se trage din anul 2008, când acest dezastru economic mondial a pătruns în toate instituțiile statului. De atunci, actorii nu au mai primit al treisprezecelea salariu, nu există prime, avem forme foarte reduse de a motiva artiștii. Cred că problema aceasta există și în cazul scriitorilor, medicilor și inginerilor. Este o problemă generală. "Din fericire", actorii sunt atât de mult legați de limba lor, încât nu au părăsit în număr foarte mare țara noastră. Și nici nu vor face asta nici în viitor. Este foarte greu să joci în alte limbi decât limba maternă", ne-a mai zis Gasparik Attila.
Directorul Teatrului Național din Târgu Mureș a afirmat că oamenii vin să guste arta, lăsând deoparte grijile cotidiene: "În ultima perioadă, de când am preluat conducerea Teatrului, alături de o echipă foarte bună, am dublat numărul spectatorilor și am ajuns în pragul cifrei de 60.000 de vizitatori pe an, ceea ce înseamnă 50% din populația orașului. Este o cifră foarte mare comparativ cu cifrele care s-au operat până acum în Târgu Mureș. Și pe plan național este o cifră ridicată".
Gasparik Atiila a avut și un mesaj pentru a îndemna oamenii să vină la teatru: "Să nu uităm un lucru pe care l-am spus deja: "fără teatru se poate trăi, dar nu merită. Este singura artă în care actorul este și obiectul creativității, dar și creatorul. Este și creația, și creatorul. Este un spectacol 3D, fără ochelari, pe care nu îl poate oferi niciun cinema din lume".
Gala Premiilor UNITER va fi organizată în acest an de UNITER, Consiliul Judeţean Mureş, Televiziunea Română şi Teatrul Naţional Târgu Mureş.
Premiile se acordă în fiecare an pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, critică teatrală, teatru radiofonic, teatru TV şi debut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News