Sunt cei mai de succes antrenori de gimnastică ai lumii. Au câştigat împreună sute de medalii de aur. Mariana Bitang şi Octavian Bellu, antrenorii lotului naţional de gimnastică feminină, se află după cucerirea titlului european și în plină perioadă de pregătire pentru Jocurile Olimpice, care se vor desfăşura în vară la Londra.
Concediul este o noţiune abstractă pentru cuplul de aur al gimnasticii româneşti, spunea Mariana Bitang într-un interviu acordat revistei Doctorul Meu. Se pare că această mentalitate a fost foarte bună pentru că România a câștigat Campionatul European de Gimnastică.Munca lor nu ţine seama de week-end, zile libere, iar acum nici de Sărbătorile Pascale, pe care le vor petrece acasă, pentru că a doua zi îi aşteaptă antrenamentele intense de la Complexul Olimpic din Izvorani.
Doctorul Meu: Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?
Mariana Bitang: Banal şi de o rutină înfiorătoare… De la 8:30 începem primul antrenament, care se termină în jur de 12:30, urmează masa, două ore de alte activităţi care ţin tot de organizarea pregătirii, de la 15:00 la 18:30 al doilea antrenament… Şi e cam gata ziua până ajungem acasă.
D.M.: Şi totuşi cu astfel de zile banale, cum spuneţi, aţi reuşit să aveţi o carieră strălucită. Care este secretul?
Octavian Bellu: Nu există secrete… Foarte multă muncă, sacrificii, perseverenţă, ambiţie.
D.M.: Sunteţi cea mai de succes antrenoare din lume, potrivit World Records Academy, şi sunteţi recunoscută în gimnastica mondială datorită seriozităţii, profesionalismului, exigenţei.Consideraţi că seriozitatea, exigenţa reprezintă calea spre succes?
Mariana Bitang: Nu doar cei câţiva factori enunţaţi sunt necesari… Mai vorbim şi de perseverenţă, rigoare, răbdare şi nu în ultimul rând vocaţie.
D.M.: Care sunt obstacolele ce împiedică obţinerea succesului?
Octavian Bellu: Selecţia deficitară, lipsa calităţilor, problemele de sănătate, lipsa ambiţiei şi a perseverenţei… sunt doar câţiva din multitudinea de factori care împiedică performanţa.
D.M.: Timp de 4 ani, între 2006 şi 2010, aţi lipsit de la lotul naţional de gimnastică. Ce v-a determinat să reveniţi?
Octavian Bellu: Solicitarea din partea Federaţiei de gimnastică şi dorinţa de a ajuta sistemul al cărui produs suntem, sistem care traversează o perioadă mai delicată.
D.M.: După Campionatele Mondiale din Japonia, aţi declarat că vă simţiţi dezamăgită de rezultate, România fiind pe locul 4 în lume. Cum aţi depăşit momentul?
Mariana Bitang: Pentru noi, locul 4 în lume reprezintă un eşec… Poate în alte domenii ar constitui o performanţă.
Momentul nu este uşor de depăşit, mai ales că în obţinerea performanţei sunt implicaţi doi factori esenţiali: sportivul şi antrenorul. Atunci când antrenorul îşi doreşte mai mult decât sportivul să obţină performanţă, lucrurile nu sunt în regulă.
D.M.: Cum este să lucraţi cu sportive adolescente?
Mariana Bitang: Dificil, dar interesant, sunt caractere în formare, cu reacţii de multe ori paradoxale… Dacă reuşeşti să stăpâneşti furtuna la care este supus un organism la adolescenţă înseamnă că bătălia a fost câştigată.
D.M.: Ce le spuneţi fetelor la antrenamente, la concursuri pentru a le încuraja? Cum le motivaţi?
Mariana Bitang: Lucruri simple… Care rămân un secret de pregătire.
D.M.: Aţi declarat că există tot mai puţine fete care fac gimnastică de performanţă, că nu prea mai aveţi de unde face selecţii cum se întâmpla în urmă cu ceva timp. Ce îi sfătuiţi pe părinţi? De ce ar trebui să-şi îndrume copiii către gimnastică, sport, chiar dacă nu întotdeauna de performanţă?
Mariana Bitang: Este tristul adevăr cu care se confruntă întreg sportul românesc, nu doar gimnastica. Este o problemă extrem de complexă, care din nefericire nu găseşte rezolvare. Sportul modelează caractere, sportul este un important factor educativ, dezvoltă spiritul de echipă, competitivitatea, responsabilitatea… Iată doar câteva valenţe, pe care ulterior le vom regăsi în orice alt domeniu de activitate şi vom avea nevoie de ele. Sportul înseamnă SĂNĂTATE, acesta este principalul argument pentru care părinţii trebuie să-şi îndrume copiii către mişcare.
D.M.: De când nu aţi mai avut concediu?
Octavian Bellu: Câtă vreme am făcut gimnastică, noţiunea de concediu a fost o noţiune abstractă.
D.M.: Cum reuşiţi totuşi să faceţi performanţă în aceste condiţii?
Mariana Bitang: Cu mult consum nervos, cu multe sacrificii, dar şi cu multă pasiune.
D.M.: Cum vă relaxaţi, ce faceţi în afara activităţii profesionale?
Mariana Bitang: Care timp liber???
D.M.: În afara activităţii zilnice de la sala de gimnastică, mai aveţi timp şi pentru alt sport: înot, tenis?
Mariana Bitang: Doar noaptea…, dar atunci dorm dusă!!!!
D.M.: Aveţi o dietă preferată? Ce alimente vă plac cel mai mult?
Mariana Bitang: Nu-mi place carnea, îmi plac legumele, lactatele şi fructele.
D.M.: Revenind la activitatea profesională, cum este să fii campion?
Octavian Bellu: Este un sentiment plăcut, o stare specială, care trebuie depăşită rapid pentru că alte concursuri te solicită. Este o postură plăcută, dar care te obligă.
D.M.: Vă imaginaţi viaţa fără gimnastică? Cum ar fi?
Mariana Bitang: Da… Există viaţă şi fără gimnastică… Cum??? Cu mult mai mult timp liber şi mai puţină presiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu