Răzvan Burleanu, unul dintre candidații la alegerile FRF care vor avea loc în data de 5 martie, a acordat un amplu interviu pentru DC News, în care a vorbit despre schimbările pe care vrea să le facă la Federație și a explicat cum vrea să redreseze actuala situație financiară dezastruasă a instituției. Răzvan Burleanu conduce Federația Română de Minifotbal și Federația Europeană de Minifotbal, iar România este cvadruplă campioană Europeană la minifotbal. El a dezvăluit ce vrea să aducă din minifotbal în fotbalul „11 la 11”, pentru ca România să ajungă să conteze în fotbalul european și mondial.
Iată prima parte a interviului acordat de Răzvan Burleanu pentru DC News:
DC News: De ce să fie votat Răzvan Burleanu în funcția de președinte al FRF? Convingeți-ne în câteva cuvinte - de ce meritați votul alegătorilor din fotbalul românesc?
Răzvan Burleanu: Aşa cum am scris în programul de guvernanţă sportivă pe care l-am lansat în dezbatere publică şi aşa cum îi spun fiecăruia dintre membrii afiliaţi cu care discut, obiectivul principal pentru care le solicit votul este schimbarea culturii organizaţionale a FRF. Adică înnoirea radicală a instituţiei, cu concentrare pe valori, proceduri şi bună guvernaţă – singurele elemente care pot asigura performanţa sportivă şi financiară. În prezent, Federaţia Română de Fotbal este foarte slab instituţionalizată atât din nepricepere, dar şi din rea-credinţă, pentru că echivocul procedurilor, al regulilor sau absenţa lor lasă loc bunului-plac şi deciziilor arbitrare ale şefilor de la centru.
Al doilea argument este garanţia corectitudinii. Asta înseamnă că nu mă caracterizează modelul execrabil de a lucra prin intermediul reţelelor clientelare, de impunere a unor grupuri de interese restrânse care acţionează întotdeauna în dauna celor mulţi care au interese legitime. Nu am prietenii, cumetrii, năşii sau cumnăţii care să-mi determine acţiunile. Vreau să fiu preşedintele tuturor: echidistant, drept şi cooperant.
De ce aş merita votul alegătorilor din fotbalul românesc? Candidatura pentru preşedinţia FRF şi tot efortul pe care îl depun pentru a câştiga aceste alegeri nu sunt expresia unei dorinţe personale deşarte, ci consecinţa unei revolte interioare în faţa cinismului şi a nesimţirii cu care o instituţie importantă din societatea românească a fost adusă la ruină, proiectându-i-se în continuare un viitor mizerabil. Am ambiţia de a-mi mobiliza toată cunoaşterea şi expertiza pe care le-am căpătat în instituţii, organizaţii şi situaţii relevante pentru a schimba definitiv macazul care ţine FRF pe linia moartă.
DC News: Ce ar aduce președintele Răzvan Burleanu nou în FRF?
Răzvan Burleanu: În primul rând este vorba despre o schimbare totală, pentru că în cazul FRF nu poate fi vorba de o evoluţie, ci doar de reconstrucţie.
Atmosfera de lucru va fi una de transparenţă totală, deschidere către societate, cooperare permanentă cu membrii afiliaţi. Voi fi un preşedinte implicat, care merge în teritoriu şi care poate fi contactact de oricine, oricând, în mod direct. Cu alte cuvinte, îmi propun să fiu nu atât un „preşedinte”, cât un manager coordonator.
Dincolo de impunerea principiilor de bună guvernanţă sportivă, am în vedere o nouă structură a organigramei, total diferită de cea din prezent, care pune accent pe managementul profesionist, pe răspundere, eficienţă şi dezvoltare. Voi reduce numărul angajaţilor în mod semnificativ, ţinând cont doar de nevoile reale ale instituţiei.
De asemenea, voi demara un amplu proces de clarificare a regulilor şi a regulamentelor urmând ca interpretarea acestora să se facă în mod obiectiv, fără parti-pri-uri şi abuzuri.
Ar fi foarte multe de spus pentru că sunt foarte multe de făcut. În programul meu, care poate fi accesat pe www.razvanburleanu.ro, am detaliat fiecare aspect, dar şi viziunea generală care îmi ghidează modul de regândire al fotbalului românesc.
DC News: Spuneți-mi trei lucruri pe care le-ați păstra și trei pe care le-ați schimba în Federație.
Răzvan Burleanu: Nu o spun cu rea-credinţă sau din spirit de frondă pentru că mă aflu în campanie, dar nu e absolut nimic de păstrat din modul în care arată astăzi FRF.
Prin urmare am să vă spun ce consider că va trebui să eliminăm complet din specificul Federaţiei.
Unu: toate acele resorturi şi persoane care încurajează relaţiile clientelare în dauna celor de încredere şi cooperare.
Doi: numirile discreţionare şi netransparente. Funcţiile de management sau funcţiile sportive (inclusiv cea de selecţioner al echipei naţionale) vor fi ocupate doar pe baza unor criterii obiective de selecţie.
Trei: pasivitatea, inerţia, filosofia lui pică pară mălăiaţă... În locul acestora militez pentru o echipă de management operativă, agilă, orientată permanent spre noutate, eficienţă şi performanţă.
DC News: Care credeți că este cea mai mare problemă a fotbalului românesc și cum plănuiți să o rezolvați?
Răzvan Burleanu: Cea mai mare problemă a fotbalului românesc nu o constituie rezultatele slabe ale echipelor naţionale. Subperformanţele sunt un indicator al problemei de fond: agonia fotbalului ca sport în România.
Sub preşedinţia acestui cuplu sulfuros Sandu-Kassai fotbalul ca fenomen sportiv a decăzut enorm. Acum este efectiv ţinut în viaţă prin perfuzii de dragul jocului aparenţelor.
Lipsa de viziune a birocraţilor FRF, absenţa cunoaşterii specifice – pentru că ocuparea inerţială a unei funcţii nu se traduce în experienţă relevantă – lenea şi interesul pentru jocul de putere a vlăguit de resurse o instituţie de interes naţional care împărtăşeşte astăzi aceeaşi soartă ca Oltchimul sau CFR Marfă.
Experienţa de la firul ierbii pe care am căpătat-o în anii de când mă ocup de minifotbal în România şi în Europa este un bagaj de cunoaştere extrem de important care mă va ajuta să revitalizez fotbalul de la bază, porninid de la curtea şcolii şi maidanul din satele româneşti. Acest sport trebuie să-şi recapete suflul şi locul de frunte în imaginarul şi dorinţele copiilor.
DC News: Care ar fi primele măsuri pe care le-ați lua ca președinte al FRF?
Răzvan Burleanu: Prima măsură ar fi declanşarea unei proceduri de audit financiar pentru a vedea exact care este situaţia economică a Federaţiei şi care sunt primele măsuri care trebuie luate pentru a putea asigura sustenabilitatea organizaţiei şi diminuarea subfinanţării.
A doua măsură ar privi evaluarea obiectivă a personalului FRF pentru a vedea cine rămâne şi cine trebuie să plece. Evident, voi lua în calcul şi necesitatea prezervării memoriei instituţionale specifice.
A treia măsură va consta în cooptarea, cât mai rapid cu putinţă, pe componenta de management, a persoanelor cu expertiză şi experienţă relevantă în aceste domenii, pentru a putea pune în practică schema organizatorică pe care am prezentat-o în proiectul meu şi despre care cred că ar orienta instituţia pe drumul performanţei.
DC News: De ce adversar vă temeți cel mai mult la alegeri?
Răzvan Burleanu: Nu îmi este teamă de nimeni, dar am un dispreţ teribil faţă de acel adversar cu care avem mereu de-a face noi românii când este vorba să ne căutăm binele comun. În astfel de momente, caracterele mici caută să se impună în detrimentul binelui legitim, iar încrengătura sufocantă de pile şi relaţii se activează pentru a deturna acţiunea publică benevolentă. În această privinţă, am certitudinea că domnul Mircea Sandu va face totul pentru a nu dezminţi această tristă realitate girată cu zâmbetul pe buze de domnul Gheorghe Popescu.
DC News: În 2012, Federația a înregistrat pierderi de 3 milioane de euro, iar pentru 2013 previziunile nu sunt cu mult diferite. Credeți că puteți aduce această instituție, dacă nu pe profit, cel puțin la un raport cât de cât egal între venituri și cheltuieli? Dacă da, cum și în cât timp credeți că ați putea realiza acest lucru?
Răzvan Burleanu: Aveţi dreptate, FRF se află pe deficit şi a mers din rău în mai rău de la an la an.
Pentru redresarea financiară a instituţiei am gândit mai multe soluţii pe care le-am prezentat pe larg în programul meu de candidatură.
Pentru dialogul nostru aş menţiona mai întâi câteva măsuri administrative: introducerea unei noi organigrame, mult mai suple, cu număr de angajaţi variabil, în funcţie de necesităţile instituţiei de la un moment dat sau altul. Desfiinţarea funcţiei de trezorier şi înfiinţarea celei de manager financiar care va fi ocupată de o persoană cu foarte bună experienţă în mediul privat. De asemenea am prevăzut şi un post de manager pentru dezvoltarea activităţilor comerciale, astfel încât Federaţia să-şi poată maximiza aportul din active şi dezvoltarea de noi canale de venituri.
Însă cea mai importantă resursă este performanţa sportivă. Vom investi în dezvoltarea infrastructurii sportive şi în pregătirea fotbaliştilor pentru a readuce lumea la stadion. Asta înseamnă bilete vândute, venituri din drepturile de televizare, suvenire, echipamente etc.
De asemenea, performanţa şi buna guvernanţă sportivă atrag încrederea sponsorilor, iar o instituţie care nu este privită ca o gaură neagră poate găsi companii generoase care să fie mândre să-şi asocieze numele cu Federaţia Română de Fotbal.
Apoi sunt fondurile UEFA, FIFA, banii europeni şi multe alte surse pe care le am în vedere.
Însă, într-un cuvânt: e nevoie de profesionalism şi maximă probitate morală pentru a repune pe picioare FRF-ul.
DC News: Sunteți președintele Federației Române de Minifotbal, iar naționala de minifotbal este campioană europeană de patru ori consecutiv. Cum ați reușit această performanță? Ar fi posibilă măcar o finală de European pentru fotbalul 11 la 11 în viitor?
Răzvan Burleanu: Da, sunt foarte mândru de palmaresul pe care îl avem, mai ales că naţionala României a învins echipe din ţări care au tradiţie îndelungată în minifotbal şi fotbal în general. Două lucruri contează foarte mult pentru mine: faptul că, prin constanţă, am dovedit că nu au fost o întâmplare performanţele atinse, dar mai ales că am demonstrat că, într-adevăr, noi românii suntem o naţiune cu real talent fotbalsitic.
Reuşita consider că a fost favorizată de tipicul instituţional al Federaţiei de Minifotbal. Din start am vrut să construiesc FMR pe alte principii decât cele pe care funcţionează FRF-ul. Aici corectitudinea, competiţia reală şi stimulativă, bucuria de a juca fotbal, meritocraţia, respectul şi cooperarea au făcut ca circuitul intern să fie unul neviciat de intervenţii sau corupţie. Rezultatul este că cei mai buni în clasamente sunt cu adevărat cei mai buni, iar selecţia pentru echipa naţională s-a făcut în mod transparent, fără orgolii rănite şi interese. Prin urmare, într-adevăr cei mai buni sportivi au ajuns să îmbrace tricoul naţionalei şi să facă performanţă internaţională.
Deşi un cunoscut jurnalist îmi spunea cu reproş că sunt visător, vă pot răspunde cu fermitate că echipa naţională a României ar putea ajunge în elita fotbalului mondial şi să rămână acolo în mod constant, pentru că avem fibră de campioni.
DC News: Ce vreți să aduceți de la minifotbal la fotbalul 11 la 11, pentru a ridica și nivelul celui din urmă?
Răzvan Burleanu: Ceea ce vă spuneam mai adineauri că a făcut posibilă performanţa constantă a echipei naţionale de minifotbal: corectitudinea, competiţia reală, bucuria de a juca fotbal, meritocraţia, respectul, încrederea şi cooperarea între membrii afiliaţi, jucători, staff şi suporteri.
În a doua parte a interviului, Răzvan Burleanu va explica modul în care ar gestiona contractele păguboase moștenite de la Mircea Sandu și ce ar urma să se întâmple cu selecționerul Victor Pițurcă în eventualitatea în care ar câștiga alegerile pentru funcția de președinte al FRF. Mai mult, veți afla o informație incredibilă cu privire la unul dintre contracandidații din 5 martie ai lui Răzvan Burleanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News