Deputatul PNL, Roberta Anastase, a vorbit într-un interviu acordat DCNews despre controversata lege a pensiilor, negocierile cu FMI, intrarea liberalilor la guvernare și cine va conduce formațiunea după plecarea lui Klaus Iohannis.
"Prin legea pensiilor nu se taie niciun fel de pensie. Mai mult decât atât, prin prevederile legii pensiilor, Guvernul, indiferent care este acela, este obligat anual să crească pensiile cu sută la sută rata inflației și cu jumătate din creșterea reală a salariului mediu pe economie. Guvernul PSD pur și simplu este obligat să aplice o lege", ne-a declarat Roberta Anastase.
DCNews: Cum vedeți acum sițuația economică, ce se întâmplă acum cu FMI și guvernarea PSD?
Roberta Anastase: În mod evident, eu, ca parlamentar, aștept bugetul să vină în Parlament. Abia atunci putem să vorbim efectiv pe marginea unor cifre. În ceea ce privește discuțiile care au loc între Guvern și Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană în momentul de față, sigur, sunt niște negocieri. Dar interesantă în declarațiile de ieri ale ministrului Finanțelor mi s-a părut afirmația referitoare la faptul că s-a cerut 0,9 deficit, în loc de 1,4, așa cum era convenit anterior, invocându-se faptul că există niște discrepanțe istorice, provenite - chiar specifica ministrul - din 2012 și 2013. În traducere, asta înseamnă cu Guvernul Ponta și în 2012 și în 2013 a mințit partenerii internaționali. Acesta este probabil motivul pe care îl invocă aceștia în momentul în care cer o scădere a țintei prognozate de deficit.
DCNews: Când credeți că ar trebui să intre PNL la guvernare și când preconizați că se va întâmpla acest lucru?
R.A.: Corect ar fi să intre după niște alegeri. Așa e firesc. Cred că trebuie să definim fiecare alegere așa cum este ea. Am avut alegeri prezidențiale. În urma alegerilor parlamentare se instalează un guvern. În același timp, văd că dl Ponta dorește în fiecare zi să renunțe la Guvern, cu atât mai mult cu cât gesturile dlui sunt acum de domeniul evidenței: 1 - întârzie trimiterea bugetului în Parlament; 2 - vorbește despre retragerea sa; 3 - se opintește în negocierile cu partenerii internaționali și atunci amenință din nou cu retragerea. Deci sunt foarte multe lucruri care dovedesc faptul că dl Ponta mai degrabă dorește să renunțe la această povară guvernamentală, așa cum o percepe dlui.
DCNews: Dar dacă nu va fi vorba de o retragere, să înțelegem că ați opta pentru o intrare la guvernare doar în urma unor alegeri? Nu ați fi adepta unei moțiuni de cenzură?
R.A.: Instrumentul moțiunii este un instrument la care opoziția este obligată să apeleze. E un exercițiu democratic firesc. Noi, în primul rând, dorim să vedem bugetul. În al doilea rând, sigur, pașii următori țin de contextul democratic în care funcționăm. Mai departe, v-am spus ceea ce mi-aș dori, să existe un vot al cetățenilor. Nu exclud însă posibilitatea ca să existe și un alt context.
DCNews: Votul ar putea avea loc și în cadrul unor alegeri anticipate sau vă gândiți să așteptați până în 2016?
R.A.: E o decizie greu de luat. Știm foarte bine că alegerile anticipate sunt generate de căderea succesivă a mai multor guverne. Practic, la a treia cădere a unui guvern am avea alegeri anticipate. Vom vedea ce se întâmplă. Mi-e greu să estimez în momentul acesta și să fac vreo prognoză.
DCNews: În cazul unui Guvern PNL aveți pregătite nume? Bănuiesc că dl Predoiu va fi propunerea premier, dar nume pentru miniștri aveți pregătite?
R.A.: În momentul de față, echipa condusă de dl Predoiu este cea care lucrează la un program de guvernare care iată că din păcate se schimbă în fiecare zi tocmai din cauza mișcărilor bruște și neașteptate făcute de Guvernul actual. În același timp, sunt convinsă că cel de-al doilea pas va fi acela ca dl Cătălin Predoiu să-și formeze și echipa.
DCNews: Deci nu ne puteți oferi nume concrete acum?
R.A.: Nu, și nici nu s-au discutat până în momentul de față. În momentul de față vorbim doar de o echipă care lucrează la programul de guvernare.
DCNews: Ați fost vicepreședinte al PDL. Noua conducere a PNL când se va alege?
R.A.: Acum funcționează cele două birouri unificate, iar alegerile vor avea loc în 2017.
DCNews: Iar până atunci veți funcționa așa?
R.A.: Da, există în continuare o echipă - să-i zicem, cu ghilimele de rigoare - executivă, formată din cei care au făcut parte și din echipele de negociere inițiale și echipa formată din cele două Birouri Permamente Naționale și următorul for este format din președinții de organizații.
DCNews: Deci dvs sunteți vicepreședinte în momentul de față, iar partidul va fi condus de dl Blaga, dacă dl Iohannis - celălalt co-președinte - pleacă?
R.A.: Există un mecanism în dispozițiile tranzitorii, prin care se desemnează și înlocuitorul dlui Iohannis.
DCNews: Vom avea un succesor al dlui Iohannis și vor fi în continuare doi co-președinți în fruntea PNL?
R.A.: Da, conceptul este același, care se găsește inclusiv la nivelul de organizații locale, de co-președinți.
DCNews: Iar acel co-președinte al PNL cum va desemnat? Va fi ales?
R.A.: Da, va fi ales. Forul lor de conducere va decide.
DCNews: Practic aici se despart echipele, pentru alegerea acelui co-președinte?
R.A.: Da, e în dispozițiile tranzitorii. Astea sunt situații excepționale în care se respectă procedura.
DCNews: Ați fost criticată după ce ați vorbit în numele PNL în Parlament. Aveți o replică pentru cei care v-au contestat?
R.A.: Intervenția mea a vizat o lege pe care am inițiat-o și viza legea bonelor. Am fost încântată să văd că toate grupurile parlamentare au susținut acest proiect de lege. Era o lege care în formula în care eu am promovat-o a fost respinsă și după aceea a fost redepusă de către alți colegi, de data aceea din partidul aflat la guvernare, dar în aceeași formă proiectul de lege, și de data asta a trecut. Și doar încercam să punctez un singur lucru: că acel proiect a beneficiat de data aceasta și de voturile puterii și ale opoziției. Nu vorbeam în numele niciunui grup, vorbeam în numele meu personal și cred că am dreptul, ca inițiator al unei legi. (...) Nu stau să dau replici la ziariști. Am vorbit în calitate de inițiator și nu în numele unei grupări. Nu am nevoie să vorbesc în numele unei grupări. Ca parlamentar, pot să vorbesc liniștit în numele meu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu