Procurorul Cristian Panait s-a sinucis în 2002, la scurt timp după ce i se luase dosarul în care își ancheta un coleg din Oradea. Moartea sa a fost pusă pe seama presiunilor politice, devenind în 2015 subiect de film. Numele lui Adrian Năstase și Victor Ponta au fost invocate în acest scandal. Un interviu cu Daniela Tarău, victima unei erori judiciare, potrivit unei decizii CEDO din 2009, îl prezintă într-o altă lumină pe tânărul procuror.
Întâmplător, femeia care a petrecut un an și nouă luni în arrest preventiv, pentru o faptă care nu există, are același nume cu liderul PSD Bihor de la care a pornit scandalul Panait. Fiul prefectului Aurel Tarău a fost arestat de procurorul Alexandru Lele, pentru contrabandă, înainte ca Panait să îl ancheteze pe procuror pentru abuzuri și corupție.
Dollores Benezic a postat pe site-ul său, dollo.ro, un interviu cu tânăra care "a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese". Interviul a fost preluat de site-ul APADOR-CH, ong-ul care a ajutat-o pe Daniela Tarău să câștige la CEDO, în 2009 și de România curată.ro.
"Panait îmi solicita să scriu ceva anume"
„Niște ore bune m-am străduit să dau o declarație. În primă fază îmi solicita să scriu ceva anume. I-am zis că nu pot să scriu ce nu știu. Îmi cerea să scriu că ăla a făcut și a dres, că știam că firma e fantomă, că știam că e o înșelătorie... nu știam, de unde să știu?! Și că dacă scriu asta mâine sunt acasă. Am gândit procedural, că noaptea aia vorbită cu Mariana mă învățase că aveam ordonanță de reținere care expira azi, deci nu aveam de ce să fiu abia mâine acasă. Era o păcăleală. Declarația o scria Panait. Se enerva, rupea foaia de câte ori nu voiam să zic ce voia el. Se tot ridica de pe scaun. Percepția mea despre un reprezentant al statului era că trebuie să fie un om liniștit, care să stea pe scaun și să mă asculte. Dar el nu era așa", susține Daniela Tarău.
"Trăim pe vremea lui Stalin?"
Dollores Benezic o întreabă dacă nu era o tactică a procurorului? Răspunsul este șocant."Și când îmi spui că mă arunci pe geam tot tactică era? Atunci avocatul meu a pus piciorul în prag și a spus că nu mergem mai departe dacă continuă așa. Ce, trăim pe vremea lui Stalin?
Panait a cedat, a scris declarația în maniera în care trebuia, din punctul meu de vedere, nemulțumit, și a plecat la procurorul șef de secție (era Chiujdea pe vremea aia), cu declarația mea. Înainte de a pleca din birou s-a întors de două ori din ușă, precum Colombo, așa, parcă nehotărât, și m-a întrebat: mă tu ești sigură că lucrurile stau cum ai zis? A plecat și a durat o veșnicie până s-a întors cu mandatul de arestare. Mi-a spus: ți-am dat doar 5 zile, adică un mandat scurt, și-ți dau posibilitatea să te gândești la ce ți-am spus. Și mi-a urat la mulți ani. Nu uit tonul ăla, pentru că suna cumva „la mulți ani petrecuți pe aici"...".
"Am făcut cerere pentru controlul psihiatric al procurorului Panait"
Marius Iorga, avocatul Danielei Tarău, scriu site-urile citate, a spus că „în perioada de reținere nu a fost făcut absolut nimic în anchetă. Toate ordonanțele procurorului, de prelungire a duratei arestului, sunt identice, iar instanța le-a reținut, cu o verificare sumară". Daniela Tarău a precizat că a solicitat inclusiv expertizarea psihiatrică a procurorului Panait. " La niciuna din cererile mele nu am avut vreo soluție. Era ca și când mă uitaseră în arest. O dată pe lună mă scoteau la instanță la prelungire, era o formalitate practic. Eram pericol concret pentru ordinea publică".
În prezent, Daniela Tarău își dă doctoratul în drept, scrie Dollores Benezic, pe site-ul care prezintă integral interviul, dollo.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci