INTERVIU - Dirijorul George Balint despre Narcis Iustin Ianău: Dacă românii ar fi avut mai multe cunoştinţe muzicale, pe nimeni nu ar fi surprins performanţa lui

Narcis-Iustin-Ianau
Narcis-Iustin-Ianau

Narcis Iustin Ianău a adus ProTv 4 milioane de telespectatori, postul din Pache Protopopescu obţinând o audienţă istorică în momentul în care micul „contratenor“ a cântat la „Românii au talent“. Avem de-a face cu un Michael Jackson din Carpaţi sau cu un nou Costel Busuioc, care va dispărea după ce se termină emisiunea?

Ce carieră i s-ar potrivi lui Iustin în lumea muzicii, am încercat să aflăm de la compozitorul George Balint, dirijor la Opereta din Bucureşti. Acesta ne-a declarat că nu se poate vorbi de o voce specială în acest caz, ci doar de un moment mediatic bine speculat. Dacă românii ar fi avut mai multe cunoştinţe muzicale, pe nimeni nu ar fi surprins performanţa lui Iustin.

Băieţii care acopereau un registru vocal înalt au fost folosiţi, începând cu secolul XVI, pentru a înlocui vocile femeilor în muzica bisericească. În prezent, moda recuperării muzicii vechi îi readuce în atenţie, în special pentru concerte de cameră, pe contratenori, adică pe acei tineri care îşi păstrează vocea subţire şi la maturitate. În industria spectacolului vocile de contratenor nu asigură neapărat succesul. Michael Jackson s-a bazat pe mult mai multe calităţi decât registrul înalt al vocii.

La Operetă a fost angajat un contratenor, care avea un singur rol care să i se potrivească: prinţul Ostrovski, în Liliacul. Omul a emigrat, până la urmă, în occident. În concluzie, dacă vocea lui Iustin nu se va îngroşa la maturitate şi dacă va urma o şcoală de canto, ar putea ajunge să cânte muzică veche, în formaţii de cameră, dacă ţine să aibă o carieră în domeniu.

De ce News: Ce este un contratenor?

George Balint: Un bărbat care poate acoperi un registru vocal înalt, ce ajunge până în zona vocii feminine de alto. Moda contratenorilor apare în secolul XVI, odată cu Biserica Anglicană, când s-a încercat înlocuirea femeilor din cor. Ei plecau de la un citat din Sf. Pavel, care zicea: Lăsaţi femeile să tacă în Biserică!”. Moda dispare în secolul XVIII. S-a scris şi muzică de operă, Monteverdi şi Haendel, pentru roluri de contratenor. Existau atât contratenori natural, cât şi băieţi castraţi. În epoca modernă, dacă nu se găseau bărbaţi pentru rolurile de contratenor se foloseau femei, mezzosoprane, în travesti.

De ce News: Nu ar avea, deci, mare căutare un astfel de talent?

George Balint: Acum au o oarecare răspândire, pentru că a început moda de recuperare a muzicii vechi. Vocea de contratenor nu are o spectaculozitate în sine. E adaptată pentru lucrările camerale. Gândiţi-vă că în epoca în care a fost scrisă muzica pentru contratenori instrumentele nu erau puternice, iar ansamblurile camerale erau mici. O voce de contratenor este sensibilă, mai greu de menţinut decât o voce de altistă. Este o chestiune de culoare, de exotism. Am avut un contratenor la Operetă, care nu avea decât un singur rol potrivit: prinţul Ostrovski, din Liliacul. A emigrat în occident...

Narcis Iustin Ianău a primit deja oferte să cânte în străinătate

De ce News: Michael Jackson nu era contratenor?

George Balint: Greu de spus, nu era o voce cultivată, nu s-a analizat acest lucru...Dar Michael nu a ajuns celebru doar pe baza registrului vocal înalt. Vocea sa era deosebită, completată de arta spectacolului, de coregrafie etc. A muncit enorm, de la 5 ani, era un show-man complet. Altfel, oameni cu voci ciudate apar mereu prin show-uri de televiziune sau la cabaret. Publicul se entuziasmează în funcţie de alte elemente: reclama, surpriza, punerea în scenă. La Dresda, unde funcţionează un cor celebru de băieţi, sau în alte oraşe occidentale unde oamenii merg în număr mare la concerte de muzică veche, ei nu văd nimic neobişnuit într-o astfel de performanţă. Dacă eroul ProTv îşi cultivă vocea şi merge pe muzică clasică, ar putea obţine roluri în opere scrise în secolul XVI-XVII. În domeniul showbiz-ului...

Citeşte şi:

Vezi cum s-a schimbat Narcis Ianău, puştiul de la “Românii au talent”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel